Premali razmak između vozila jedan od najčešćih uzroka sudara | Jabuka.tv

Premali razmak između vozila jedan od najčešćih uzroka sudara

Tradicionalno, u našem podneblju prva dva mjesta uvjerljivo drže neprilagođena brzina i utjecaj alkohola u krvi vozača, dok je na trećem mjestu najčešćih uzročnika prometnih nesreća premali razmak između vozila.

Još u auto školi svi smo na predavanjima slušali o pravilu dvije sekunde, ali ono vrijedi samo na suhoj cesti i u uvjetima dobre vidljivosti. U svim ostalim slučajevima razmak je potrebno višestruko povećati kako bi si osigurali dodano vrijeme za brzu reakciju u slučaju nepredviđene situacije na kolniku, piše Autopress.

1. Suha cesta i dobra vidljivost

U ovim je uvjetima pravilo od dvije sekunde dovoljna ‘rezerva’. Pozicionirajte se iza vozila ispred sebe te u trenutku dok vozilo ispred vas prođe pokraj neke fiksne prepreke poput prometnog znaka, kuće, ograde ili nečeg četvrtog brojite u sebi. Ako su prošle pune dvije sekunde do trenutka kad ste vi stigli u ravninu s tom preprekom, razmak je dovoljan te će te i u slučaju iznenadne situacije imati dovoljno vremena za reakciju.

2. Vlažna cesta, kiša ili uvjeti smanjene vidljivosti

Metoda je ista kao i u prvoj točci, ali razmak povećajte na četiri sekunde, jer je zbog otežanih uvjeta ili vrijeme kočenja produljeno ili je produljena vaša reakcija.

3. Snijeg, led ili gusta magla

U ovim je uvjetima razmak najbolje povećati na najmanje deset sekundi. U slučaju guste magle to će najčešće značiti da će i automobil ispred vas, ovisno o brzini, biti na samoj granici vidnog polja, ali opet će te mu biti dovoljno blizu da na vrijeme primijetite da je počeo kočiti.

Naravno, sva ova pravila “iz prakse” uvelike ovise o putnoj brzini. U gradskim je uvjetima dvije sekunde sasvim dovoljno, na autocesti razmak povećajte, jer se i zaustavni put višestruko produžuje, čak i u slučaju najnovijih automobila opremljenih brojnim sigurnosnim sustavima.

Kada je izrazito važno obratiti pažnju na razmak između vozila?

– kada kolnik postane klizav ili mokar
– na ulazu u zamagljeno područje
– ako je vozilo maksimalno opterećeno ili vuče prikolicu
– u blizini raskrižja
– kada se nalazite iza velikog vozila
– na prilazu tunelu ili nepreglednim zavojima
– na svim mjestima gdje se može očekivati nagla promjena uvjeta vožnje.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj: