Policijskim službenicima mirovine od 650 do 1.500 KM

Iako su brojne sindikalne organizacije podržale prijedlog Vlade Federacije BiH da se Zakonom o dopuni Zakona o policijskim službenicima riješi pitanje uvjeta umirovljenja svih policijskih službenika, neke od sindikalnih organizacija ipak najavljuju prosvjede.

Prema podacima u koje je Fena imala uvid, neki od sindikalnih vođa će samo u ovoj godini na osnovu angažmana u sindikatu naplatiti više od jednogodišnje prosječne mirovine u Federaciji.

Predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić je uz mjesečnu plaću od 1.873 KM od sindikata ove godine naplatio 3.500 KM. Predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić je uz mjesečnu plaću od 1.757 KM na ime sindikata primio još 4.878 KM, dok je predsjednik Sindikata policije iz ZDK Almir Salkičević mjesečnoj plaći od 1.411 KM dodao i 3.354 KM na ime predstavnika sindikata.

Spomenuti sindikalni predstavnici najžešći su kritičari prijedloga Vlade FBIH po kojem bi mirovina policijskim službenicima iznosila 67 posto od plaće. Prema informacijama iz Vlade, ako se usvoji zakon kojeg je Vlada predložila, oni bi nakon okončanja službe imali mirovine u sljedećim iznosima: Alagić – 1.254 KM, Hadžiabdić – 1.177 KM, a Salkičević – 945 KM.

Početkom mjeseca dva od šest sindikalnih predstavnika odbili su potpisati prijedlog Vlade FBiH po kojem bi penzije policijskim službenicima u budućnosti iznosile od oko 650 KM do preko 1.500 KM, ovisno o činovima i iznosu plaće. S druge strane, prosječna mirovina u Federaciji, za brojne druge kategorije je znatno manja i iznosi 370 KM, a najmanja 320 KM.

(Fena)


4 komentara

 • Okanite se vi novinari, rasparave o policiji i sindikata policije, sve se raspisalo o policiji, zato što je sutra prosvjed u Sarajevu,,pa što ne napišete koliku plaću ima Novalić i koliku će mirovinu imati,, već se dovezali ljudi, koji su prošli sve svašta,,,,od ubojstva,samoubojstava,🏯 razbojstva, pljački,nezgoda sa poginulim osobama,drogoraši,,itd,,itd

  4
  4
 • Pa kako vijek da zovi od 320 KM a radili i uplaćivali od svog osobnog dohotka u Mirovinsko da bi neki drugi podobni kao i policija radili 30 godina sa beneficirani radnim stažom i imali 30% vrhu platu od drugih iste stručne spreme i dobili mirovine od 1000 do 2750 KM i bune se da im se da kod 30%.
  razmislila li itko zov u ovoj državi da poveća minimalnu mirovinu da bude bar 500 KM a ne da umirovljenici postarost ne mogu ni kruha kupiti a di liječenje i režije?
  Nitko ko daje plaću radniku 400 KM i minimalne doprinose i radi mobing nad ljudima ili diže ruke za to a time i za 320 KM mirovinu stići će ga njihove suze i kazna božija i takav gazda ? I zastupnik nije zaslužio ni naići kraj crkve i zvati se katolikom ni čovjekom.

  9
  2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.