Preko dvije trećine zaraženih od gripe ne pokazuje simptome

Svaka peta osoba zaražena je nekom vrstom gripe svake zime, ali samo 23 posto zaraženih pokazuje simptome, tvrdi se u britanskoj studiji objavljenoj u listu The Lancet. To je zabrinjavajuće jer čak i kada nemaju simptome, šire zarazu na druge.

Istraživači s University College London pratili su prijavljene slučajeve gripe kod 5,448 osoba od 2006. do 2011. godine. Sudionike su kontaktirali tjedno tijekom sezone prehlade i gripe i pitali o simptomima te prikupljali uzorke krvi i briseva nosa za provjeru infekcija koja je mogla proći nezapaženo. Evo što su otkrili – stopa zaraze bila je 22 puta veća od službeno prijavljene, troje od četvero inficiranih nije prijavilo nikakve simptome.

‘Zaraženi koji ne pokazuju simptome mogu prenositi zarazu na druge’, kaže autor studije dr.med. Andrew Hayward.

Najveća je zabrinutost zbog toga što nositelji virusa gripe nesvjesno prenose virus nekome s oslabljenim imunološkim sustavom – poput starijih roditelja ili bolesnog prijatelja.

‘Bez obzira osjećate li se bolesno, tijekom sezone gripe važno je zaštititi sebe i druge od infekcije’, upozorava Hayward. ‘To znači – često pranje ruku, posebno ako kišete ili kašljete – i redovito cijepljenje.’

(Magazin.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.