Preko 3600 žalbi na natječaje zaprimljeno prošle godine

Transparentnost postupaka javnih nabava u BiH je na niskoj razini, što potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima je lani zaprimljeno više od 3600 žabi na provedene natječaje, što je i rekord posljednjih godina.

Godišnja vrijednost postupaka javnih nabava u BiH, prema službenim podacima, iznosi oko dvije milijarde maraka, a godinama stižu upozorenja da poseban problem predstavljaju ugovori koji bivaju zaključeni bez objave poziva, odnosno “u četiri oka”.

Podaci o broju žalbi koje stižu na adresu ureda, koja ima središnjicu u Sarajevu i filijale u Banjoj Luci i Mostaru, pokazuju da svake godine obaraju rekorde. To potvrđuje najnovije izvješće o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2018. godinu, koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

Na njihove adrese su, od siječnja do kraja prosinca prošle godine, stigle 3652 žalbe na sprovedene postupke javnih nabava, što je rekordan broj u posljednjih pet godina. To znači da im je, u prosjeku, stizalo oko deset žalbi dnevno.

Tendencija zaprimljenih žalbi u porastu je u odnosu na 2017. godinu, i taj broj je veći za 18,5 posto jer je tada evidentirana 2901 žalba, navedeno je u izvješću o radu koji je potpisala predsjedateljica Ureda za razmatranje Ilma Mehić-Jusufbašić.

Epilog je dobilo 3385 podnesaka, što, kako kažu u uredu, pokazuje da je najveći broj predmeta riješen u roku, dok je neriješeno ostalo oko sedam posto zaprimljenih žalbi. U nevladinom sektoru, koji drži pod povećalom javne nabave u BiH, ističu da jedan od razloga za povećanje broja žalbi leži u zakonu koji je u primjeni od studenoga 2014. godine. Ističu da je napravljen takav sustav da ponuđač piše žalbu ugovornom tijelu, a ako je on odbije, automatski je prosljeđuje Uredu za razmatranje žalbi, piše Glas Srpske.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.