Predstavom “Psi(hopate)” otvorena “Mostarska liska”

Dvadeseto izdanje Međunarodnog festivala komedije ”Mostarska liska” otvoreno je u petak, 19. svibnja u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) premijernom izvedbom predstave “Psi(hopate).”

Predstava je nastala prema motivima teksta Eve Kamčevske “Ostani uspravan i hodaj graciozno”, u režiji Zorana Rakočevića i produkciji NPM-a.

To je zanimljiv komad koji smo radili u neobičnom, estetiziranom maniru, kada govorimo o stilu i žanru predstave te vizualnom identitetu s jedne strane, i s druge strane to je tekst koji nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti.

Otuđenje ljudi jednih od drugih zašto okrivljujemo globalni sustav, neoliberalni potrošački kapitalizam, ritam koji nam je nametnula trka za novcem i moći, koji se krije, a uništio nam je ono najvrijednije, a to je jaka srednja klasa(…), istaknuo je u osvrtu predstave njezin redatelj Zoran Rakočević.

Po njegovim riječima, moglo bi se reći da je to “farsa o čovjeku koji želi da se otrijezni od diktata potrošačke ideologije i sveukupnog šunda koji nam se uvukao u logiku poimanja stvarnosti”.

Glavni junak Goce, kojeg igra prvak drame NPM Saša Oručević, prolazi kroz apsurdostičku metamorfozu u kojoj sistem, odnosno sistem mišljenja, vidi državni puč, pojasnio je Rakočević.

Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a glazbeni aranžman Atilla Aksoj.

U predstavi igraju: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj k.g. i Lejla Pajić k.g.

Inače, na ovogodišnjem izdanju Mostarske liske publika će imati priliku pogledati sedam predstava komedijskoga žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

20. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.