Predstavnik EU poručio BiH: Prošlost je važna, ali moramo se okrenuti budućnosti | Jabuka.tv

Predstavnik EU poručio BiH: Prošlost je važna, ali moramo se okrenuti budućnosti

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, je u posjeti Sarajevu i u prvom obraćanju je podsjetio na važnost mira u Bosni i Hercegovini i ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU.

Ukazao je na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata i kolektivnog sjećanja. Pozdravio je i zajedničku izjavu Predsjedništva povodom godišnjice Daytonskog sporazuma.

Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo što se događalo u prošlosti i da odamo počast žrtvama i svima onima koji su radili u pravcu pomirenja, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna.

To naglašavam zato što je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU. Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti. Koristim priliku da potvrdim podršku naporima Bosne i Hercegovine na europskom putu. Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posljedica zajedničkih napora, izjavio je Borrell, prenosi Večernji.ba.

Poslao je snažnu poruku vlastima u Bosni i Hercegovini.

EU je vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine. Sada je na domaćim vlastima da intenziviraju napore. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 posto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava europske integracije, zaključio je Borrell.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


4 komentara

Komentiraj: