Predstavljeno idejno rješenje obnove tvrđave hercega Stjepana

U Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održana je javna rasprava o projektu revitalizacije graditeljske cjeline “Stari grad Ljubuški” ili tvrđave hercega Stjepana, piše Večernji list BiH.

 Arheološka istraživanja

Javna rasprava upriličena je u povodu izrade idejne projektne dokumentacije i u cilju upoznavanja stanovnika općine Ljubuški s planom budućih aktivnosti na arheološkim istraživanjima i obnovi tvrđave.

U raspravi su sudjelovali arhitekti Ferhad Mulabegović i Nedžad Mulaomerović iz Urbing studija za projektiranje i konzulting iz Sarajeva te arheolog Mirko Rašić iz tvrtke JP Parkovi Ljubuški, piše Večernji list BiH.

Arhitekt Ferhad Mulabegović je govorio o širim aspektima idejnog rješenja temeljitog stručnog arheološkog istraživanja i obnove kultnog ljubuškoga i hercegovačkog srednjovjekovnog zdanja, koje desetljećima pa i stoljećima vapi za uređenjem i zaštitom od propadnja, uslijed atmosferskih utjecaja i posljedica zemljotresa, a prije svega zbog nebrige mjerodavnih ustanova.

Izlaganje je popraćeno crtežima, skicama i fotografijama, a Mulabegović je istaknuo da je prije glavnog projekta konzervatorskih radova potrebno obaviti raščišćavanje, iskopavanje i arheološko istraživanje ispod golemih količina kamenih blokova i drugog materijala koji se urušio.

U raspravi je postavljeno i pitanje jesu li bili pogrešni i nestručno izvedeni radovi na obnovi prije osam godina, i utvrđeno je da jesu jer se koristio cement što je u suprotnosti s materijalima i načinom srednjovjekovne gradnje, kad je glavni vezivni materijal bio kreč.

Nema nikakve pseudoobnove niti bilo kakvog izmišljanja bilo čega pa ni pozivanja na neke slične objekte da bismo iz nekog razloga nešto drugo napravili. O revitalizaciji, o nekom oživljavanju, o nekim sadržajima, nije vrijeme sada govoriti, ovo je jedan veliki posao, zaključio je Mulabegović.

Istaknuto je da bi cjelokupni projekt obnove i zaštite herceg Stjepanove tvrđave mogao stajati oko 2,500.000 KM, a osim domaćih izvora financiranja, ići će se i na natječaje Europske unije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.