Predstavljena prva zbirka pjesama Mande Pinjuh

Promocija zbirke pjesama “Brijeg Široki i rijeka Lištica” autorice Mande Pinjuh, održana je u srijedu u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Na predstavljanju zbirke pjesama govorio je don Ilija Drmić koji je Mandu usporedio sa Sofijom Penavić, poznatijom kao Baba Penavuša.

Obje ste vi gospođe pučke stvarateljice. Imate svoje obitelji a onda i svoj doživljaj svijeta, Boga, crkve, svećenstva i redovništva. Vas ste dvije, vi, gospođo Mande, i pokojna gospođa Penavuša, očitovale svoju ljubav prema crkvi, svome narodu, svećenstvu i redovništvu, ali i svojim običajima i cijeloj pučkoj tradiciji, kazao je don Ilija Drmić u svom izlaganju dodajući kako je Manda, pišući pjesmu svome sinu mladomisniku, mislila na sve ostale svećenike.

Duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda u Širokom Brijegu fra Dane Karačić osvrnuo se na Mandin način pisanja ističući kako će svatko u Mandinim pjesmama naći zrnce ljepote, dobrote, pobožnosti, vjere, Franjine karizme.

Da nisam poznavao Mandu, kad sam pročitao prvi dio ove knjige, mislio bih da je to napisao netko tko je izišao iz fra Didakove škole opismenjavanja. Zašto? Manda ponavlja sve ono što su naši fratri činili ovdje stoljećima da bi sačuvali vjeru, dodaje fra Dane Karačić osvrćući se na neke Mandine pjesme koje je pročitao i po nekoliko puta.

Sama autorica Manda Pinjuh u svome se obraćanju zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli da ova zbirka pjesama ugleda svjetlo dana.

Manda Pinjuh uoči predstavljanja zbirke: Sve svoje pjesme znam napamet

U programu predstavljanja sudjelovala je Vesna Mandić koja je čitala Mandine stihove, kao i članovi Frame Široki Brijeg.

Knjigu je ilustrirao Srećko Slišković, a objavljena je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

 • ŠTA FALI BABI MANDI??NIŠTA JOJ NE FALI I VALA DRAGOM BOGU DA JOŠ U NAS IMA LJUDI, ŽENA MUŽEVA KOJI U ZRELOJ OBI IMAJU OSJEĆAJA I DUŠE ZA UMJETNIČKI IZRIČAJ SVOGA DUHA I DUŠE.
  NEŠTO SLIČNO, DAVNO PRIJE NE, RADILA JE I ČUDA NAPRAVILA DANAS POKOJNA SOFIJA MALETILIĆ-BABA PENAVUŠA.
  OPET , ŠTO FALI NAŠEM DOBROM FRATRU DANI KARAČIČU???!!!!!!!
  KUŠ BOLJEG FRATRA OD NJEGA!
  EM SABURAN EM STRPLJIV, EM LJUBAZAN. PRAVO OLIČENJE KRISTOVA SVEĆENIKA KAKVOG TREBAMO.

 • ŠTA FALI BABI MANDI??NIŠTA JOJ NE FALI I VALA DRAGOM BOGU DA JOŠ U NAS IMA LJUDI, ŽENA, MUŽEVA KOJI U ZRELOJ OBI IMAJU OSJEĆAJA I DUŠE ZA UMJETNIČKI IZRIČAJ SVOGA DUHA I DUŠE.
  NEŠTO SLIČNO, DAVNO PRIJE NE, RADILA JE I ČUDA NAPRAVILA DANAS POKOJNA SOFIJA NALETILIĆ-BABA PENAVUŠA.
  OPET , ŠTO FALI NAŠEM DOBROM FRATRU DANI KARAČIČU???!!!!!!!
  KUŠ BOLJEG FRATRA OD NJEGA!
  EM SABURAN EM STRPLJIV, EM LJUBAZAN. PRAVO OLIČENJE KRISTOVA SVEĆENIKA KAKVOG TREBAMO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.