Predstavljena monografija župe Gradina

Budimo ponosni na ono što jesmo i ovih 100 godina i za monografiju za koju ste imali priliku čuti od 6 izlagača, koja najbolje govori da mi znamo prepoznati kako se živjelo, u tih 100 godina i prije, na ovom prostoru i uopće u Hercegovini, kazao je dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a na prigodnom druženju danas u Gradini nakon predstavljanja Monografija župe Gradina, povodom 100. obljetnice postojanja župe.

Ja ću vas pozvati da to pokušamo u ovom zajedništvu više puta spomenutom i danas ovdje u slavljenju svete Mise da svjedočimo. I ovih 100 godina kako ovdje u Gradini jednako tako i u našem Brotnju, našem Čitluku, diljem Hercegovine i Bosne i Hercegovine da ovu mladost koja trči ovdje oko nas odgajamo da voli svoj narod, svoju domovinu, da promišljamo na pravi način kako osigurati opstanak i ostanak u našem kraju, naglasio je Čović.

Župnik župe Gradina, don Đuro Bender uručio je Čoviću Monografiju župe kao i zahvalnicu za sve što je učinio i pomogao ovoj župi.

Naime, ove godine župa Gradina slavi 100. obljetnicu svoga postojanja. Prvi dio proslave obilježen je 29. kolovoza svečanom misom na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek koju je predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Drugi dio proslave održan je u subotu, 15. rujna kada predstavljena Monografija župe Gradina.
Program je započeo sv. misom koju je predslavio i prigodno propovijedao mnoštvu okupljenih vjernika mons. Tomo Vukšić, biskup – vojni ordinarij u BiH.

Povodom proslave 100. obljetnice župe Gradina, Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek redakcijski odbor na čelu s glavnim urednikom don Đurom Benderom, župnikom župe Gradina i dekanom Broćanskog dekanata, priredio je monografiju župe Gradina koja je predstavljena u subotu.

Monografija sadrži više od 600 stranica bogate povijest župe Gradina, a posebno se mogu pročitati crkvene matice, kulturna događanja, duhovna zvanja, kretanje stanovništva.

Monografiju su predstavili: mons. Tomo Vukšić, biskup, akademik Mladen Bevanda, don Ljubo Planinić, župnik u Kruševu, prof. Ivan Sivrić, predsjednik društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne, Dragan Prusina, član pastoralnog vijeća župe Gradina i don Đuro Bender, župnik župe Gradina i dekan Broćanskog dekanata, priopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.