Predstavljena monografija ”U službi Bogu i čovjeku” don Luke Brkovića

U sklopu Mostarskoga proljeća 2022. – 24. dana Matice hrvatske u Galeriji kraljice Katarine Kosača predstavljena je monografija “U službi Bogu i čovjeku” koja govori o don Luki Brkoviću, svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije.

Knjiga “U službi Bogu i čovjeku” izašla je u izdanju HKD Napredak 2021. godine, a priredili su je počasni predsjednik Napretka mons. Franjo Topić i Ljubomir Lukić.

Monografija prikazuje životni put don Luke Brkovića od rodnog Rostova, njegova obrazovanja u Đakovu, Sarajevu i Zagrebu te svećeničkog služenja od 1967. do 2017. godine u Tuzli, Sarajevu, Rankovićima, Solakovoj Kuli, Čajdrašu te ponovo u Sarajevu.

Služba i djelo te praktično djelovanje svećenika don Luke Brkovića vezana je i za najveće kulturno udruženje u Hrvata – HKD Napredak čije smjernice i djelovanje je don Luka s osobitim ponosom propagirao, što se posebice odražavalo na potrebu ekumenizma i međusobnoga zajedništva u zlosretnim ratnim okolnostima, kazao je predstavljajući knjigu tajnik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar Ivan Vrljić.

Cijeli autorov život je jedna velika i ogromna epopeja koja može stati u svega jednu glagolsku imenicu i dvije imenice, a to su služenje najprije Bogu, a zatim čovjeku. Sve ostalo je prazan papir na kojem životno iskustvo ispisuje nove stranice života i ljudske zbilje, naglasio je Vrljić.

O knjizi je govorio i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u miru mons. Ratko Perić osvrnuvši se na životni put don Luke Brkovića od sjemeništarca, bogoslova, kapelana, ekonoma Bogoslovije, župnika i danas umirovljenika.

Na kraju predstavljanja nazočnima se obratio i don Luka koji je srdačno zahvalio svima Matici hrvatskoj na pozivu da predstavi knjigu i u Mostaru te predstavljačima kao i izdavaču HKD Napredak, prisjetivši se i ovom prigodom riječi svoga oca Ive koji mu je već na Mladoj misi kazao:

Sine, evo Ti ovaj ručnik da brišeš znoj i suze zaplakanima i znojnima, ali nemoj da Tvoj Ivo čuje da je netko radi Tebe zaplakao.

Moderator predstavljanja knjige bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

Don Luka Brković, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, rođen je 14. veljače 1940. u mjestu Rostovo u općini Novi Travnik kao deseto od 13 djece u obitelji Ive i Ruže r. Marinčić. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu, Busovači i Bugojnu nakon čega se upisuje u Isusovačku klasičnu gimnaziju u Dubrovniku.

U Strossmayerovu gradu zaređen je za svećenika 29. lipnja 1967. Nakon ređenja godinu dana pastoralno djeluje u župi Osijek-Retfala. Iste godine, 20. srpnja u rodnoj župi Rostovo slavi Mladu misu. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1982. diplomirao je filozofsko-teološki studij. Prva služba u Vrhbosanskoj nadbiskupiji povjerena mu je 1968. u župi Morančani kraj Tuzle gdje je djelovao kao župni vikar.

Tijekom Domovinskog rata uspješno se nosio sa svim nevoljama pomažući sugrađanima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Katehezama je pripravljao i krstio više od pet stotina odraslih osoba, najčešće rođenih u mješovitim brakovima. U crkvi Sv. Josipa organizirao je brojne glazbene koncerte i druge kulturne događaje.

Po završetku Domovinskog rata aktivno radi na obnovi crkve sv. Josipa te pomaže smještaj i upis studenata na razne fakultete. Dana 20. srpnja 2017. proslavio je Zlatnu misu u Rostovu. Dana 13. kolovoza 2017. proslavio je više od 25 godina služenja na Marijin Dvoru i Zlatnu te oproštajnu misu u sarajevskoj crkvi Sv. Josipa.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.