Predstavljen Rimčev revolucionarni Bugatti Tourbillon

Mate Rimac predstavio je revolucionarni Bugatti Tourbillon – prvi Bugattijev model u posljednjih dvadeset i više godina bez legendarnog motora W16.

Iz Bugatti Rimca ističu kako odabrano ime savršeno utjelovljuje karakter automobila. Radi se o francuskoj riječi tourbillon, što je urarski izum iz 1801. godine Švicarca koji je tada živio u Francuskoj, a ujedno nenametljivo podsjeća na Bugattijevo francusko naslijeđe i sjedište u Molsheimu.

Razvoj automobila Bugatti Tourbillon na svakom je koraku vođen Bugattijevom poviješću dugom 115 godina, kao i riječima samoga Ettorea Bugattija. Zajedno s dizajnerskim i inženjerskim timovima koji su željeli započeti novo i uzbudljivo poglavlje u priči o Bugatti sportskim hiperautomobilima, vodio sam se Ettoreovim mantrama koje kažu da „ako je nešto usporedivo, onda više nije Bugatti“ te da „ništa nije previše lijepo“, vizija je glavnog izvršnog direktora tvrtke Bugatti Rimac Mate Rimca.

Bugatti je 2004. godine počeo s revolucijom automobilskih performansi predstavivši sportski hiperautomobil 1001 konjske snage – Veyron, zatim je 2016. uslijedio Chiron – prvi automobil na svijetu s motorom koji razvija 1500 konjskih snaga, a sada je tu i Tourbillon.

Tourbillon se može pohvaliti znatno boljim performansama, snažnim električnim pogonskim sustavom i velikim baterijskim sklopom, no i dalje teži manje od Chirona, što je pokazatelj nevjerojatnog inženjerskog umijeća timova koji su radili na Tourbillonu. Zahvaljujući laganoj konstrukciji i trenutnom okretnom momentu elektromotora, Bugattijev Tourbillon pruža izvanredne performanse.

  • 0-100: 2,0 s
  • 0-200: < 5 s
  • 0-300: < 10 s
  • 0-400: < 25 s
  • Najveća brzina: 445 km/h

Početna cijena automobila iznosi 3,8 milijuna eura, a prve isporuke planiranih 250 komada očekuju se tijekom 2026. godine. Tourbillon upravo počinje s fazom testiranja, a njegovi su prototipovi već na cesti.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.