Predstavljen molitvenik fra Josipa Vlašića

Promocija knjige/molitvenika fra Josipa Vlašića i izložba slika splitske slikarice Karin Grenc održana je u nedjelju u galeriji crkve svetog Ilije u Masnoj Luci u Parku prirode Blidinje.

I izložba i knjiga nose isti naslov: Pred križem.

Prigodnim osvrtom na knjigu, u kojoj su otiskani i prikazi puta križa izloženi na izložbi, prisutnima se obratio Mario Bušić, ravnatelj Matice hrvatske – Ogranak Grude, koja je izdavač naslova.

Nakon njega nazočne je pozdravio fra Josip Vlašić pojasnivši kako se dogodio ovaj spoj riječi i slike objedinjen u knjigu Pred križem. Osobito se zahvalio umjetnici Karin i izrazio radost da će postaje njenog križnog puta ostati u Masnoj Luci i krasiti buduću kapelicu.

Potom je riječ uzela Karin Grenc. Zahvalila je Bogu za nadahnuće i kratko je opisala kako su nastajale spomenute postaje koje je akrilnim bojama oslikala na starom drvetu.

Foto: Stipe Mikulić i Anđela Vlašić

Na koncu, prije otvaranja izložbe, voditeljica programa Višnja Spajić je pročitala tekst Tomislava Ćavara, povjesničara umjetnosti, koji nije fizički mogao biti prisutan na otvaranju.

U svom osvrtu na izložene radove umjetnice Karin, između ostalog Ćavar je istaknuo: U prikazu Kristovog raspeća na drvenim gredama u gotičkoj izduženosti ruku, nogu i lica, naglašava duhovnost i stremljenje ka nebu. Krist kojeg prikazuje Karin, nije Krist Pantokrator, sudac, iz čijih usta izlazi mač i prijetnja, već Krist čovjek, koji osjeća bol i patnju, On je jedan od nas.

Nakon razgledanja izložbe, koju je moguće vidjeti nedjeljom nakon svetih misa, a u drugom terminu po dogovoru, posjetitelji su ostali u zajedništvu ispred Franjevačke kuće molitve.

Foto: Stipe Mikulić i Anđela Vlašić

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.