Predstavljen “Moj svijet” Grge Mikulića u Širokom Brijegu

U Širokom Brijegu u dvorani Kina Borak u petak je održana zbirka pjesama “Moj svijet” autora Grge Mikulića.

Radi se o zbirci pjesama kroz koje autor iznosi neka svoja najdublja promišljanja i to je jedno u nizu značajnih djela koje je autor već objavio.

Na promociji zbirke pjesama sudjelovali su Nino Raspudić, profesor filozofije i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, potom Ivo Čolak, redoviti profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta i sam autor Grgo Mikulić.

Autorove pjesme čitala je poznata hrvatska glumica, Širokobriježanka Marijana Mikulić, a program je vodila novinarka Željka Šaravanja.

Na početku promocije svim pristunima se obratio ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma Srećko Slišković.

Profesor Ivo Čolak u svom osvrtu na zbirku pjesama istaknuo je kako se svatko od nas može pronaći u “Mom svijetu” kada krenete iščitavati određene stihove, jer gotovo sigurno nešto ima što bi nas moglo dotaknuti iz barem neke od pjesama.

Ivo Čolak

U svojoj iscrpnoj analizi profesor Raspudić se dotaknuo pjedinih pjesama u zbirci, kazavši kako one predstavljaju neke od najintimnijih autorovih osjećaja te da treba razdvojiti autora kao osobu odnosno autora kao pisatelja ovih stihova, jer Mikulićeva vedra narav ne otkriva njegove duboke osjećaje koje iskazuje na papir.

Raspudić je istaknuo kako su posebno zanimljive autorove autobiografske pjesme.

Nino Raspudić

Sam autor zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova zbirka bude objavljena.

U jednom trenutku napisao sam pjesmu “Moj svijet”. Na tu temu nekakvih moji mikrosvijetova bilo je napisano u zadnjih 10ak godina, ali kad sam napisao ovu pjesmu shvatio sam da su i ostale pjesme neka poveznica za moj unutarnji svijet.

Pjesma “Moj svijet” dala mi je ideju da povežem sve pjesme koje govore o mojoj unutrašnjosti u jednu zbirku

Pa je logičan slijed bio da povežem sve te pjesme s istom tematikom u jednu zbirku, a cijela zbirka je dobila ime po toj pjesmi. Taj svijet se odnosi ne samo na moja unutarnja razmišljanja nego i na svijet oko mene, to je moj uži zavičaj ali i moji prijatelji. Prvi dio zbirke nosi naslov kao i cijela zbirka “Moj svijet”, drugi su “Zavičajnice” a treći su pjesme “Posvetnice”. Moja sljedeća knjiga bit će nešto drugačije tematike, iako se nikad ne možeš potpuno odvojiti od sebe bez obzira na koju temu pisao. 

Jer gotovo uvijek bez obzira što pišeš, zapravo pišeš o sebi izravno ili neizravno, ili u “ich” ili u “er” formi.

Sve pjesme ili knjige koje objavljujem objavim s velikom zadrškom,  znači uvijek je tu razmak od 5 i više godina. Trenutno imam spremnih 5 ili 6 novih knjiga koje nisu objavljene, ali ako se odlučim one to mogu biti čim prije ako bi trebalo, ali ne želim se zalijetati, recimo knjige koje imam iz studentskih dana još uvijek nisu objavljene, rekao je Mikulić za portal Jabuka.tv po završetku promocije.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.