U Mostaru održano predstavljanje monografije o Hrvatskoj glazbi Mostar

U prepunoj mostarskoj Galeriji kraljice Katarine u petak navečer je predstavljena monografija ”Glazba života”, objavljena u sklopu proslave 135. rođendana Hrvatske glazbe Mostar koja je osnovana 1899. a prvi javni nastup imala upravo 17. svibnja 1890. godine.

Knjigu autorski potpisuje književnik i publicist Darko Juka koji ju je i konceptualno osmislio i uredio, nakon godinu i pol istraživanja po arhivima, knjižnicama i sjećanjima starih mostarskih glazbara i njihovih potomaka.

Luksuzno opremljena, tvrdo ukoričena monografija na 255 stranica donosi sveobuhvatan povijesni presjek ovog starog mostarskog društva, ispisan usporedo na hrvatskom i engleskom jeziku, te impresivnih više od 400 povijesnih i novih fotografija.

Predsjednik HAZU-a BiH akademik Mladen Bevanda i ravnatelj Franjevačke knjižnice fra Ante Marić, koji su govorili o djelu, ”Glazbu života” ocijenili su kapitalnim prinosom izučavanju mostarske i bosanskohercegovačke prošlosti, odavši priznanje i autoru Juki i Hrvatskoj glazbi Mostar u čijoj je nakladi ovo djelo i objavljeno.

Foto: Fena

Ovakvim se istraživačkim radovima na argumentiran način odupire pokušajima prisvajanja, falsificiranja, krivotvorenja ili pak zatiranja činjenica, egzaktnih dokaza o postojanju hrvatskih kulturnih i drugih ustanova, društava, a u nekim pseudopovijesnim člancima, knjižicama, uvredljiva sadržaja, čak i postojanje Hrvata na ovim prostorima.

Juka želi što bolje upoznati, istražiti prošlost Mostara i Hrvata, ali u pisanju ne podliježe diviniziranju ni mitomaniji. Oslanja se na vjerodostojne izvore, na dokumente. Ne bježi od svakodnevnih problema nego ih svojim senzibilitetom prepoznaje i perom se suprotstavlja pojavama prisvajanja, krivotvorenja povijesnih i kulturnih činjenica.

Juka polazi od premise da je nužno poznavati korijene, temelje, jer to je kontinuitet, identitet. Bez toga je mnogo teže prepoznavati znakove svoga vremena i osmišljavati nadolazeće, buduće, rekao je, između ostalog, akademik Bevanda.

Foto: Fena

Zaključio je kako je Mostar ovom monografijom počašćen i obogaćen.

Emocije su uzburkane, osobito nakon ovakvih osvrta uglednika iz akademske i kulturne zajednice, a na poseban način nakon reakcija publike koja fizički nije mogla stati pod galerijski krov.

Ovo djelo nije samo povijest HGM-a, ono rasvjetljuje burnu povijest Mostara kroz proteklo stoljeće i pol, sa snažnim naglaskom na političke, društvene i kulturne mijene i nedaće kroz koje je prošao hrvatski narod u Mostaru izvlačeći ga iz okupatorskog stiska svih propalih režima i uporno ga vraćajući u krilo europskih kulturoloških i civilizacijskih vrijednosti kojima prirodno pripada. Prevedena na engleski jezik, monografija ima kapacitet ispričati ovu priču i na globalnoj razini, izjavio je Darko Juka.

Foto: Fena

Na predstavljanju je naglašeno da ”Glazba života” ispravlja neke važne povijesne nepravde, donosi niz zanimljivosti iz mostarske prošlosti i upoznaje nas s dosad nepoznatim pojedinostima iz života slavnih Mostaraca i drugih uglednika.

Predstavljači su posebno vrijednim ocijenili autorovu opsežnost u konzultiranju raznovrsne literature i objektivnost u pristupu obradi svih povijesnih cjelina, pa i onih najosjetljivijih u vremenima tijekom i između svjetskih ratova, vremenu komunizma i ratne obnove Hrvatske glazbe Mostar u okrilju Vojnog orkestra HVO-a, o čemu je više govorio predsjednik Skupštine HGM-a Damir Zadro.

Hrvatska glazba Mostar na predstavljanju je izvela ”Banovce” koje je odsvirala i prije 135 godina na svom prvom nastupu.

Monografija je otiskana i promovirana pod pokroviteljstvom predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića čime je, kažu organizatori, dodatno istaknuta važnost djela. Čović je, pimivši zahvalnicu Glazbe, i sam iskazao oduševljenje djelom.

Izložba “30 godina Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače” u Mostaru

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.