Izložba “30 godina Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače” u Mostaru

Izložba fotografija pod nazivom “30 godina Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače” bit će održana 20. svibnja u Mostaru.

Riječ je o izložbi iz fundusa Udruge “Ćiril Ćiro Raič” koja je dio ovogodišnjeg Mostarskog proljeća 2024., a održat će se u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 19:00 sati.

Kosača na Rondou nezaobilazno je mjesto u Mostaru, mjesto koje je ostavilo svoj trag u životu i svijesti svakog Mostarca. Svi smo se tu, u i oko te zgrade, u nekom razdoblju svoga života, nekim povodom i razlogom, nalazili i okupljali, uglavnom lijepim i veselim povodima, naveli su organizatori.

Obilježavajući trideset godina Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, sjećamo se i Ćire Raiča, čovjeka koji je neraskidivo povezan sa svim onim što se u tih proteklih trideset, a i cijelih šezdeset i više godina postojanja objekta s njime i onime što se u njemu događalo.

Veći dio fotografija koje vidimo na ovoj izložbi, od kojih su neke primjeri vrhunskog fotografskog umijeća, djelo su tog malog a velikog čovjeka koji je uvijek, s fotoaparatom u rukama, tražio najbolji kut, najbolje svjetlo, najbolji trenutak da ovjekovječi naš grad i ono što se u njemu događalo.

U tom njegovom predanom i neumornom radu, kako se i vidi na ovoj izložbi, današnja Kosača, kao jedna od najvažnijih točaka kulturnog života grada, imala je vrlo važno mjesto. Srećom, njegov sin Vladimir, autor ostalih fotografija, nastavlja istim putem stvarajući i dalje neprocjenjivo blago uspomena dokumentarne vrijednosti koje će u nekim budućim vremenima svjedočiti o mjestu i važnosti Kosače.

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. U Mostar dolazi 1952. i u njemu završava fotografski obrt 1955. godine. Dobiva posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kojemu provodi cjelokupnu aktivnu karijeru.

Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruge primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije. Ostvario je, za života, 67 samostalnih i sudjelovao na stotinama skupnih i tematskih izložbi u zemlji i u inozemstvu. Preminuo je 12. veljače 2011. godine.

Izložba ostaje otvorena do 4. lipnja 2024. godine.

Velika fotografska priča Ćirila Ćire i Vladimira Raiča o mostovima Mostara

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Opet se javlja skutor sa širokog doces ti na rendgen,u bolnicu da te mostarski cigani liječe, treba ti dati injekciju u glavu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.