Predstavljamo program izvan konkurencije na Mediteran film festivalu

Šest dokumentarnih filmova, najboljih ostvarenja kinematografije Mediterana u protekloj godini, gledat ćemo “U fokusu” – off programu MFF-a.

Preko rata u Siriji, problema s kojima se nose osobe s invaliditetom, sreći i obitelji, do zabave na jednoj od najpoznatijih party plaža na Mediteranu – Zrća na Pagu, “Fokus” nam donosi showcase priča od kojih su neke već posjetile prestižne filmske festivale širom svijeta.

Riječ o dinamičnoj i raznovrsnoj selekciji od šest filmova koji su po mišljenju selektora festivala, Zdravka Mustaća, već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

Program festivala fokus stavlja na “Michaelov let”, film španjolskog redatelja Jesusa de Frutos Ayusoa, francusko-talijanski film “Sretna danas” redatelja Giulia Tonincellia, te dokumentarnu priču iz Sirije “Nisam vidio ništa, vidio sam sve” redatelja Yasera Kassaba.

U fokusu se našao i film francuskih redatelja Noémi, Alida, Manuel i Léa Aubrya “Sezona bez Guya“, hrvatska “Zabava” Bojana Mrđenovića i “Nora” film iz Maroka redatelja Essaghraoui Mohamed Alija.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Sedam remek djela iz prošlosti

Remek djela bh kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta, Mediteran Film Festival prikazuje u off programu “Filmski centar Sarajevo”.

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani “Kočari iz Kalija” Milutina Kosovca, “Punta velikog mora” Vlatka Filipovića i “Čistilište” Velimira Stojanovića. Uz ove MFF prikazat će i “Crne bašte” Petra Ljubojeva, “Pjeskare” Bakira Tanovića, “Ugljare” Vefika Hadžismajlovića te “Kasabe” Mirze Idrizovića.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

U tijeku je akcija koju Filmski centar provodi pod nazivom Sačuvaj filmsko blago BiH kako bi se skrenula pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe. Centar kroz niz javnih događanja i prikazivanja filmskih naslova provodi ovu akciju, a Mediteran Film Festival se pridružuje akciji kroz projekciju sedam filmova iz kataloga Filmskog centra.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.