Predstavljamo potpuni program 17. Mediteran Film Festivala

Od 24. do 27. kolovoza u Širokom Brijegu bit će održan 17. Mediteran Film Festival – jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji.

Program u konkurenciji donosi 22 dokumentarna filma. Selektor festivala Damir Čučić izabrao je po jedanaest filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno jedanaest filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 27. kolovoza u dvorani kina Borak izabrati pobjednike 17. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

Uz snažan dokumentarni program, na kojem je i naglasak Mediteran Film Festivala, bit će prikazana i zanimljiva filmska ostvarenja za ljubitelje domaće produkcije, tu su i velika imena nagrađena Oscarom te svjetske premijere. Nastavlja se i suradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, u kojoj će u programu Adria bit prikazan fokumentarac ’Chuck Norris protiv komunizma’. Uz HBO, 17. MFF će na otvorenom kinu u središtu grada, uz potporu Operacije kino, prikazati i dva igrana filma ‘Brooklyn’ te ‘Ljubav i prijateljstvo’.

U srijedu 24. kolovoza u programu van konkurencije premijerno prikazujemo ‘Filmove domaćih autora’, dokumentarce ‘Petrin izbor’ Ivana Čolaka, ‘Rock’n roll ludost ‘ Marija Ćužiča i ‘Druga obitelj’ Zdenka Jurilja.

MFF 17 plakat

Svečano otvaranje 17. MFF pripalo je dokumentarcu iz konkurencije dugih, hrvatskom filmu ‘Turizam’ Tonćija Gaćine, te će prvog festivalskog dana uz ovaj, bit prikazan i dokumentarac ‘Napolislam’, talijanskog redatelja Ernesta Pagana.

Drugi i treći dan Festivalam, uz program u konkurenciji, donosi i ‘Američki izlog’ u kojem će, na otvorenom kinu, bit prikazan dokumentarac ‘Upoznajte Patelove’.

Da Mediteran Film Festival iz godinu u godinu radi iskorake, potvrđuju i novi programi koji ćemo imati priliku pratiti u prijepodnevnim projekcijama. Jedan od njih je MFF Fora, program za djecu u kojem će biti prikazani animirani filmovi za djecu ‘Ups Noa je otišao’, redatelja Toby Genkel i Seana McCormack i ‘Top cat: Mačak za pet’, redatelja Andrésa Couturiera.

Za nešto starije generacije, ali i sve one koji vole znati, vidjeti i čuti kako je bilo nekad, tu je program MFF Retrovizor. Šest odličnih zapisa ‘Sutjeska filma’, na veliko platno donose ljepote Hercegovine i njezinog naroda. Filmovi ‘Oteta zemlja’ Hajrudina Krvavca, ‘Kamen i zemlja’ Ivana Fogla, ‘Poteci vodo uzbrdo’ Žike Ristić, ‘Neretvom prema moru’ Sejfudina Tanovića, ‘Kolo života’ Suada Mrkonjića i ‘Beskrušna zemlja’ Ranka Stanišića bit će prikazani u četvrtak 25. kolovoza.

Uz Foru i Retrovizor, ljubitelji filma imat će priliku posjetiti i MFF Rendezvous, prijepodnevno druženje uz kavu na kojem će zanimljivi filmski predavači predstaviti svoja znanja i viđenja sedme umjetnosti danas, produkcije, stvaranja, i sveg onog što vas zanima o filmu, a ne libite se pitati. Druženje će trajati sva četiri dana Festivala u press centru MFF-a (prostorije Narodne knjižnice).

Ovogodišnji Mediteran Film Festivala zatvorit će igrani film hrvatskog redatelja Antonia Nuića, ‘Život je truba’. Komedija, koja pršti humorom, optimizmom, glazbenim evergreenima i prvorazrednim glumačkim nastupima, bit će prikazana u subotu 27. kolovoza, nakon svečane dodjele nagrada najboljim filmovima 17.MFF-a.

Na ceremoniji zatvaranja 27. kolovoza, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson i Tylera Gundersona, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

Uz velik broj filmova, neizostavni dio Mediteranskog festivala, uz opuštenu atmosferu i dobru zabavu, jesu i filmski kvizovi, radionice, bogate nagrade i partiji koji čine ovaj Festival nezaobilaznim kulturnim odredištem regionalne scene. Dobrodošli na 17. MFF!

Više informacija o programu 17. Mediteran Film Festivalu potražite na službenim web i Facebook stranicama.

Portal Jabuka.tv je medijski pokrovitelj MFF-a.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: