Predstavio se kao njemački konzul u BiH pa od žene izvlačio novac

Haris Kafedžić (54) iz Zavidovića optužen je da je uz pomoć suradnika prevario Z. Dž. iz Žepča za oko 3.500 KM lažno joj se predstavljajući kao konzul Veleposlanstva Njemačke.

Optužnicu protiv njega je podiglo Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, a na teret mu je stavljeno kazneno djelo prijevara.

Kako se navodi, Kafedžić je 12. rujna 2021. godine na području Žepča u dogovoru s H. A. doveo u zabludu oštećenu Z. Dž.

Prvo je H.A. putem aplikacije WhatsApp kontaktirao sa Z. Dž. i lažno joj prikazao da poznaje konzula Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu i da joj može pomoći da dobije radnu dozvolu i posaou toj zemlji. Kazao joj je da joj može osigurati i smještaj za nju i maloljetnu kćerku i roditelje.

Nakon toga oštećena se našla s H.A. na benzinskoj crpki ‘Sliško Žepče’, a potom su oboje otišli do restorana ‘Kalifornija’, gdje ih je čekao Kafedžić koji se žrtvi predstavio kao njemački konzul, stoji u optužnici.

Dodaje se da je Kafedžić tada oštećenoj zakazao termin za razgovor o radnoj dozvoli, a ona mu je predala 1.000 KM, osobnu dokumentaciju kao i osobne podatke za pristup njenoj elektronskoj pošti.

Nakon toga je putem e-maila iz Veleposlanstva Njemačke oštećena obaviještena da je storniran termin za razgovor koji je ranije zakazala i ujedno zatražen novi termin, ali za drugo zanimanje. Ona je nakon toga ponovno kontaktirala s H.A. i obavijestila ga o tome te se ponovno na osnovu njegovih uputstava 16. rujna 2021. sastala s H.A. i Kafedžićem na parkingu ispred restorana ‘Kalifornija’ u Žepču, gdje je H. A. predala 750 eura za prijevod dokumentacije na njemački jezik i osiguranje stana u Njemačkoj kao i osobnu dokumentaciju njezinih roditelja, piše u optužnici.

Nadalje se navodi da je oštećena putem e-maila vidjela da joj je ponovno zakazan termin za razgovor i o tome obavijestila H.A. koji je tražio da im donese još 1.000 KM za obnavljanje termina, što je ona učinila dva dana poslije.

Osumnjičeni Kafedžić je nakon ove prijevare bio u bijegu i za njim je bila raspisana tjeralica na osnovu koje je uhićen 28. siječnja. Njemu je tada nakon uhićenja određen pritvor. Ako se dokaže krivnja, Harisa Kafedžića čeka zatvorska kazna.

Prema Kaznenom zakonu FBiH, za kazneno djelo prijevare predviđena je kazna zatvora do tri godine, prenio je Glas Srpske.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.