Predstava o fra Didaku Buntiću ispred širokobriješke crkve

Predstava ”Fra Didak – Sebet nas i naše dice” bit će održana u petak, 12. kolovoza, nakon svete mise devetnice ispred crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu.

Predstava, koja je praizvedena 2017. godine u kinu Borak, nakon pet godina doživjela je renovirano izdanje. Uz dramske dijelove, predstava ima i filmske, potvrdili su organizatori za portal Jabuka.tv.

U predstavi sudjeluju glumci amateri iz Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg, a rađena je u zahvalnost fra Didaku Buntiću jer je najveći dio svog radnog vijeka proveo u Širokom Brijegu. Predstava se izvodi povodom 100. godišnjice smrti ovog velikog hercegovačkog franjevca.

U predstavi se spominju gotovo svi segmenti njegovog djelovanja: opismenjavanje puka, spašavanje sirotinje, gradnja crkve, njegovo djelovanje kao profesora, provincijala i saborskog zastupnika.

Predstava o fra Didaku Buntiću izazvala neviđen interes u Širokom Brijegu

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Napokon ? Točno ali bi u ovaj umjetnicki prikaz valjalo ubaciti malo umjetnicke mašte i smjelosti. Što bi Didak rekao danas kad bi vidio da se sluzbena auta koriste za voznju obitelji duznosnika na more. To bi bila jedna mala fus nota u opusu koja bi dala dodatnu energiju djelu velikog Didaka a zapravo bi bilo zanimljivo odgonetnuti bi li Didak savjetovao postenim hercegovcima da odsele. U ono vrijeme suša, glad i nista se ne moze pribaviti za jelo a u ovo vrijeme korupcija i kriminal i nista se ne moze normalno i posteno. Pametni Didak bi imao sto za reci !

 • U ono vrijeme, duznosnici su fra Didaku na upit da pošalju žito, odgovorili da narod radi o duhanu a ostalo ce doci, dakle NISU HTJELI poslati hranu, a ocito je da su mogli. Kao sto su djeca otisla vlakom u Slavoniju, moglo je i zito doci iz nje, medjutim to je bio DANAK U KRVI. Povijest se ponavlja, opet MLADOST ODLAZI……. Zašto Božeeeeeeee (krik do neba)?

 • Posteno bi bilo da se predstavom ili nekakvom edukacijom sjetite i velikog Dzemala Bijedica i svega sta je napravio za Siroki Brijeg. Ili cemo zaglupljivati narod do te mjere da su samo franjevci bitni za ovo mjesto i da su jedini oni podnijeli nekakvu zrtvu?

  • nekakvu žrtvu??? ti nisi normalan, kapa dolje i Bijedicu, ali ono što su fratri napravili za nas narod nitko nije nikada niti će u povijesti 100%

   • Bojim se da ti mijesas babe i zabe. Da su napravili dosta toga, jesu. Da su dosta toga i krivoga napravili, takodjer jesu, pocevsi primjerice od cinjenice da su doslovno svakog osvajaca i svaku vlast docekali i s njom se slizali. I dan danas to sa blagoslovom HDZ-ovog i poduzetnickog haraca sve rade, svojom sutnjom, odobravanjem, politiziranjem s oltara i podilazenjem takvima na raznoraznim prigodama gdje im daju legitimitet pred priglupim narodom. Poginuli su i brojni drugi stanovnici ovoga grada, dapace daleko, daleko vise nego franjevaca, narocito u vremenu tijekom i poslije WW2, pa ne vidim da se u cast njima odrzavaju procesije, obiljezavanja, dokumentarci, clanci, bjezi bolan. Franjevci su samo dio svega toga, ni po cemu nisu veci ni bitniji od drugih stanovnika ovog grada, ni danas, ni u povijesti.

 • Pročitajte knjigu od dr.Ivana Jelića .
  Franjevci prvi ,njihov dolazak u Cerigaj .
  Napravili su i štitili svoj puk .
  Sto i kako je život ,težak bio (krvav)
  Nisu odustajali ,takvasu vremena bila .
  Fra .Didak je jedinstven u svemu 🙏

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.