Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner posjetio Mostar

”Hrvatska ima ustavnu obavezu skrbiti o hrvatskom narodu u BiH”, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner prilikom posjete Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Reiner je na ovom fakultetu održao predavanje na temu “Uloga parlamenata u multinacionalnim državama”.

Govoreći o položaju hrvatskoga naroda u BiH, Reiner je kazao kako je hrvatski narod konstitutivan narod na papiru, dodavši da je ta konstitutivnost, u smislu jednakopravnosti, ostvarena u političkim sferama za razliku od nekih prijašnjih vremena kada su drugi birali predstavnike hrvatskoga naroda.

Prava konstitutivnost i prava jednakopravnost, kako je kazao, biti će tek onda kad prosječni čovjek počne osjećati da je on jednak svima ostalima u smislu natječaja za dobivanje državnoga posla, neke stipendije i drugo.

”Itekako nam je stalo da se ta jednakopravnost i konstitutivnost provodi u stvarnom životu”, poručio je Reiner. Govoreći o gospodarskoj suradnji, kazao je kako je BiH u prva tri mjeseca ove godine ponovno postala trgovinski partner Hrvatske broj jedan, javlja Fena.

Dekan Filozofskoga fakulteta Zoran Tomić rekao  je kako je posjeta predsjednika Reinera prilika da se detektiraju određeni problemi koji se mogu riješiti uz pomoć Hrvatske.

”Posjeta predsjednika sabora RH potvrđuje da je BiH u fokusu politike Vlade RH. Ovo je nama prigoda da razgovaramo s visokim dužnosnicima vlade RH o specifikumima i problemima u BiH”, rekao je Tomić.

Prije predavanja na fakultetu, Reiner je posjetio mostarsku biskupiju, gdje se sastao s biskupom Ratkom Perićem s kojim je razgovarao o humanitarnim temama. Također je posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

Reiner će se sutra u Mostaru sastati s predstavnicima Hrvatskoga narodnoga sabora, a nakon Mostara posjetit će Banja Luku, gdje će razgovarati s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, banjalučkim biskupom Franjom Komaricom te s političkim predstavnicima Hrvata u RS-u i predstavnicima hrvatskih udruženja.

(Bljesak.info)2 komentara

  • Lipo ti pajdo pricas,ajde ti nazad odakle si dosao i cuvaj jadne hrvate u Hrvatskoj od tisucu jada koji su vas snasli,,nemozete izic na kraj sa hednim cetnikom koji vam je na vrhu drzave,soli vam mozak i radi sta oce,a nama netrebaju prazne price i floskule,!!!Nemoj nas branit ni brinit se za nas !!!

  • E moj covik ajde ti kuci svojoj,pz gore brani jadne hrvate u Hrvatskoj od cetnika koji vam sjedi na vrhu ,pere vam mozak i blati vas di god stigne,,nesmijete zucnit od njega,,nemoj nas molim te ti branit ,snaci cemo sr mi ko i do sad !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.