Predsjednik FIFA-e poslao dramatično pismo reprezentacijama koje stižu u Katar

Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) jasno da je svjesna sve raširenije i sve glasnije buke koja se u svijetu stvara oko Katara, domaćina skorašnjeg Svjetskog prvenstva.

No, galame u kojoj se ne govori o sportu i nogometu, već se sve jasnije i izravnije proziva i kritizira domaćina SP, te specifično katarsko višenje pojmova ljudskih i građanskih prava i sloboda.

Uslijed toga, oglasio se sada i sam Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e koji je pozvao momčadi koje će sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Kataru da se “sada usredotoče na nogomet” i ne dopuste da sport bude uvučen u svaku ideološku ili političku bitku koja postoji.

Poziv je upućen u pismu koje su predsjednik FIFA-e poslao svim 32 reprezentacijama koje dolaze u Katar, pišu sportske novosti.

Australski nogometaši nedavno su objavili videoporuku u kojoj kritiziraju stanje ljudskih prava u Kataru, pozivajući Katar da dekriminalizira istospolne veze.

Kanada je također pozvala domaćine da poboljšaju prava radnika migranata, dok će danski igrači nositi tzv. “ublaženi” dres u znak prosvjeda protiv Katara koji je organizator SP, tvrdeći da je turnir koštao tisuće života.

Kapetani niza europskih momčadi – Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Švedske, Švicarske i Walesa – trebali bi nositi traku “OneLove” kao dio promidžbe za promicanje raznolikosti i uključenosti.

S malo više od dva tjedna do početka Svjetskog prvenstva, vodstvo FIFA-e pozvalo je momčadi da se usredotoče na igranje nogometa.

Molim vas, fokusirajmo se sada na nogomet, stoji u pismu Infantina, prenosi Sky News.

Znamo da nogomet ne živi u vakuumu i jednako smo svjesni da postoje mnogi izazovi i poteškoće političke prirode diljem svijeta. Ali nemojte dopustiti da se nogomet uvuče u svaku ideološku ili političku bitku koja postoji. FIFA pokušava poštivati ​​sva mišljenja i uvjerenja bez dijeljenja moralnih lekcija ostatku svijeta i svi će biti dobrodošli u Katar bez obzira na podrijetlo, pozadinu, vjeru, spol, seksualnu pripadnost orijentacije ili nacionalnosti. Jedna od najvećih snaga svijeta je doista sama njegova raznolikost, a ako uključivanje nešto znači, to znači poštivanje te različitosti.

Niti jedan narod, kultura ili nacija nisu ‘bolji‘ od bilo kojih drugih. Ovo načelo je sam kamen temeljac međusobnog poštovanja i nediskriminacije. I to je također jedna od temeljnih vrijednosti nogometa. Dakle, molim vas, upamtimo to svi i neka nogomet zauzme središnje mjesto, naveo je Infantino u pismu svim nacionalnim savezima čije su reprezentacije sada već lagano u početku priprema za Svjetsko prvenstvo.

(www.jabuka.tv | Foto: EPA)

3 komentara

  • Bravo infatino,ova zapadna bagra bi htjela da svi budu derPe (bolesni) ,zar nije politika ljevičarska nositi kapetansku traku u tzv.”duginim”bojam ,bravo naši

  • lejzbejske reprezentacije.sa kicerajom i duginim bojama.mrs ovo su masoni progurali svoje zakone papa podrzava istospolne brakove parade ponosa usvajanje djece.bozija kazna svakogce stic.nece moc nitko pobjec.svisu sotonisti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.