Predložene zatvorske kazne za kršitelje mjera samoizolacije – Jabuka.tv

Predložene zatvorske kazne za kršitelje mjera samoizolacije

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara predložio je Vladi FBiH da hitno usvoji “Uredbu – sa zakonskom snagom – o mjerama i radnjama na sprečavanju postupanja protivno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme trajanja Odluke Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH”.

Ovom uredbom propisuju se kaznena djela, kaznenne sankcije, prekršaji i prekršajne sankcije iz nadležnosti Federacije BiH, za vrijeme trajanja Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID – 19).

Ministar Čampara predložio je Vladi FBiH usvajanje Uredbe kako bi se spriječilo nepoštivanje izdatih rješenja građanima o zabrani kretanja van prostora boravka, a sve s ciljem spječavanja pojave unosa i širenja koronavirusa (COVID-19) u Bosni i Hercegovini.

Podaci pokazuju da na području Federacije BiH postoji veći broj osoba kojim su izdata rješenja o zabrani kretanja, a koji se ne pridržavaju izrečenih mjera. Takvo postupanje dovodi u opasnost stanovništvo od moguće zaraze koronavirusom i mi to ne možemo dopustiti. Neodgovorne pojedince morat ćemo kazneno sankcionirati pa i kaznama zatvora, rekao je ministar Čampara.

Predloženom Uredbom je propisano da će nepostupanje po naredbi ili rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera zabrane kretanja biti tretirano kao krivično djelo koje će se kažnjavati kaznom zatvora od tri do pet godina, ako ovo kazneno djelo učini iz nehata kažnjavat će se kaznom zatvora do jedne godine. Osobe koje budu ometale, omalovažavale ili nepostupale po zakonitom zahtjevu ili naređenju službenog lica na licu mjesta kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.

Kako bi se spriječilo izazivanje panike među građanima, a i širenje dezinformacija vezanih za pojavu koronavirusa (COVID-19) ministar Čampara u Uredbi je predložio i uvođenje zabrane iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti ili tvrdnji.

Članom 5. Uredbe određeno je da će svako ko za vrijeme trajanja Odluke Vlade Federacije BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) iznosi ili prenosi lažne vijesti ili tvrdnje kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera nadležnih organa i institucija koji vrše javna ovlaštenja, kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM.

Predloženo je da novčane kazne za pravna lica koja prekrše “Zabranu iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti ili tvrdnji” budu od 3.000 KM do 9.000 KM, a za odgovorne osobe u pravnim licima od 1.000 KM do 3.000 KM. Zabrana iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti ili tvrdnji odnosi se i na radnje učinjene putem sredstava javnog informiranja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava.

Uredbom su jasno definirana pitanja lišenja slobode i pritvore, a predloženo je da Uredba stupi na snagu odmah po usvajanju na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

Najveću korist od usvajanja Uredbe imat će građani Bosne i Hercegovine. Ovo je način na koji možemo natjerati neodgovorne pojedince na poštivanje izdatih naredbi i spriječiti događanja kakva imamo priliku nažalost vidjeti u Italiji, poručio je ministar Čampara.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • Kako ovaj dezerter zna pravila. Ali neka imas moju podrsku u tome na dobrobit svih. Dosta ima onih koji se ne pridrzavaju… Treba uvesti rigorozne mjere za sve koji se nesavjesno ponasaju.!

  • Slušajte i ucite od Putina ,a ne federacija i hrvatska samo piskit cu kakit cu otvorit cu zatvoriti cu 15dana izolacije ili 5god zatvora sta ste se stiskli pametni polizžtužicari vama je krv na desetku ovo okupljanje kako niko nesmi vani pa vi svaki dana presice ostani doma kad moze online nastava u BiH tako možete i vi presice drzat

    • Bolje da ga pravio Staljin nego neki anarhist kao ti. Treba uvesti RIGOROZNE KAZNE za sve prekršitelje. Najbolje ih je mlatnuti po džepu, njima apeli ništa ne znače. Ne znači im ništa ni to što su potencijalni prijenosnici virusa. 5000 KM za početa, u drugom navratu 10000 i mjesec dana prisilnog rada. Nisam Staljin, ali okolnosti su takve da svim prekršiteljima treba j… mater!

  • ovim što hodaju treba doživotno uskratit zdravstvene usluge jer medicinari daju zadnje kapi znoja a i sustav se može urušiti . a oni se pod zabranom šeću i glupiraju. i njima i njihovim obiteljima.

  • Onaj tko ne postuje uredbu zasluzuje zatvor i najgori cumez u porumu. Pa neka se tamo bahati 30 dana i neka izmedu sebe sire zarazu kako hoce.. Njihov izbor, pametni su eto… Kad ovo prode pustigi ih tko je zdrav, tko nije izolacija do daljnjeg… Deset ih zatvori i vidjeces reda u grafu

  • Nego kako . Uvesti rigorozne mjere jer to je trnutno jedini lijek za koronu. Al iskreno puno je seljaka koji se ne drze pravila zato je seljak opasniji od atomske bombe

  • Pa ja Sam nesto razmisljala nitko jos ne za sta se u biti desava odozgo te truje a odozdo te potres drma Boze sacuvaj sta ce biti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.