Predložen pritvor za Jerku Ivankovića Lijanovića i druge – Jabuka.tv

Predložen pritvor za Jerku Ivankovića Lijanovića i druge

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je sucu za prethodni postupak Županijskog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za Jerku Ivankovića Lijanovića (46) iz Širokog Brijega, Suada Čamdžića (42) iz Kladnja, Edina Ajanovića (43) iz Čelića i Merseda Šerifovića (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su u udruženju koje je organizirao Lijanović počinili kazneno djelo-udruživanje radi činjenja kaznenih djela u stjecaju s produženim kaznenim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Postoji osnovana sumnja da je Jerko Ivanković Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlaštenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke radom za boljitak.

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva TŽ, udruženje je organizirano kako bi uvjetovali poljoprivrednike u Tuzlanskoj županiji i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici poticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovicu uplaćenih poticaja u gotovini, kao i da im sugeriraju načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Radi se isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom razdoblju su, uvjetovanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovicu uplaćenih poticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, te su također pokušavali uvjetovati poljoprivrednike i za veći iznos novca na što pojedinci nisu pristajali.

U naredbi o provođenju istrage je navedeno da je Jerko Ivanković Lijanović, kao organizator udruženja i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, a s te pozicije zadužen i za potpisivanje svih rješenja o isplatama poticaja, sudjelovao u svim radnjama uvjetovanja poljoprivrednika, dok su Čamdžić, Ajanović i Šerifović sudjelovali u pojedinim radnjama za koje su osumnjičeni.

Dosadašnjim dijelom istrage je utvrđena osnovana sumnja da je udruženje uvjetovanjem poljoprivrednika realiziralo isplate polovice uplaćenih poticaja u sedam slučajeva, dok su četiri puta pokušali uvjetovali poljoprivrednike.

U većini situacija, kada su poljoprivrednici isplaćivali udruženju polovicu novca u gotovini, je to realizirano za svaki pojedinačni javni poziv za dodjelu poticaja u 2011., 2012. i 2013. godini, dakle isti poljoprivrednici su polovinu poticaja isplaćivali po dva ili tri puta, za svaki odobreni poticaj u danim godinama.

Radi se o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Gračanice, Visokog i Kaknja.

Protiv A.P iz Odžaka Tužiteljstvo TŽ je donijelo naredbu o provođenju istrage i osumnjičen je za jedan pokušaj uvjetovanja poljoprivrednika, te je nakon ispitivanja pušten na slobodu jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Podsjećanja radi, Županijsko tužiteljstvo TŽ je u suradnji i stalnoj koordinaciji s pripadnicima Federalne uprave policije, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo pretrese na većem broju lokacija, kada su osumnjičeni i lišeni slobode.

Po nalogu glavnog kantonalnog tužitelja je formiran istražni tim u Tužiteljstvu koji kontinuirano surađuje sa istražiteljima FUP-a.

Osumnjičeni su jučer predani u nadležnost Tužiteljstva, donesena je naredba o provođenju i istrage i ispitani su u prostorijama Tužiteljstva. I straga u ovom predmetu će biti intenzivna i u narednom periodu, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva TŽ.

(Fena)


9 komentara

  • Čudi me da nema adezenjarskih talibančića da se naslađuju jadu ovog telca, zna se, po zadatku. Telca i njegovu obitelj adezenjarska politika promovirala u velike gospodarstvenike darujući im šlepere yu dinara iz zapova RH 91′. Famozni novogradnjini dječaci ugrađeni od temelja do krova gospodarskog čuda na Visokoj glavici i za nagradu što gurnuše vlastitu tvrtku u provaliju dobiše nagradu u menagerskim pozicijama i suvlasništvu u pojedinim poslovima leteće marve. Danas pojedinci stvaranja toga čuda, vedre nebo i oblače “sposobne i podobne” adezenjarske kadrove koji nam kroje sudbu u državi od vrha do mjesnih zajednica. Ti isti adezenjarski kadrovi dadoše letećoj marvi svu vrijednu imovinu u gradu njihova prebivanja Širokobriješkoj Lištici, i to za šakicu nekakvih bezvrijednih certifikata koje si moga dobiti za jednu malo bolju mjesečnu managersku plaću. I sada bi povijest po adezeu trebala početi od sutra!

  • jebo,vas,jere,jamite,motike,a,nemojte,cekati,poticaje,,,NAJ,VECI,NERADNICI,,,,CEKAJU,,POTICAJE,,—–VIDITE,SISOVICA.I.RAKICANE,,STIPU,SAKICA,RODU,Dragu,IVANKOVICA.ANTU,PENAVICA,,BANU,PEKU,DZONTU,,

  • Jere , Jere , crni Jer sve s tobom neki abduli, mehmeti, šerifi, ko da si se okružio s Isilovcima samima. Nije ni čudo što su te ščepali, sigurno su mislili da ih vrbuješ za Isil…ha,ha,ha.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.