Predlažu se kazne za pješake koji gledaju u mobitel

Nedavno je u američkoj saveznoj državi Havaji na snagu stupila lokalna uredba prema kojoj, u tamošnjem glavnom gradu, pješaci mogu biti kažnjeni ako cestom hodaju gledajući u mobitel. Na ulicama Honolulua godišnje oko tisuću ljudi biva ozlijeđeno zbog nepažljivog prelaženja ceste, a najveći uzrok nepažnje upravo su elektronički uređaji koji zaokupljaju pozornost pješaka.

Kazne na Havajima kreću se od 15 do 99 dolara, ovisno o tome koliko puta je isti građanin uhvaćen u prekršaju. Sada sličnu uredbu žele uvesti i u Chicagu, no tamošnji vlastodršci predlažu i daleko veće kazne za ovakav prijestup.

Prijedlog odredbe glasi: “Nitko ne smije prelaziti cestu ili autocestu koristeći mobilni elektronički uređaj tako da mu odvraća vizualnu pozornost”. U ovu definiciju mobilnih uređaja ubrajaju se svi prijenosni elektronički uređaji koji imaju mogućnost ostvarivanja bežične komunikacije ili služe za zabavu. Stoga – zabranjeno bi bilo igranje na prijenosnim konzolama, čitanje notifikacija na pametnim satovima i slično, prenosi Bug.hr.

Kazne za takvo neoprezno ponašanje u Chicagu bile bi prilično visoke. Za prvi prekršaj naplaćivala bi se kazna od 90 dolara, dok bi u slučaju ponavljanja prekršaja ona mogla biti u iznosu čak do 500 dolara. Za sada je tek riječ o prijedlogu koji se nalazi u proceduri kod nadležnih gradskih tijela.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.