Preda: Mora se okončati proces formiranja vlasti u BiH

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je da se u BiH mora okončati proces formiranja vlasti, jer bi se idući koraci u procesu integracija u EU mogli odgoditi.

Nitko ne pobjeđuje iz ove situacije. O NATO i Godišnjem nacionalnom programu, kao i o svakom drugom pitanju koje je potencijalno povezano sa formiranjem vlasti, politički lideri bi trebali postići kompromis, rekao je Preda za Avaz.

Govoreći o mišljenju Europske komisije o aplikaciji za kandidatski status BiH, koje je pred Europskim parlamentom predstavio povjernik za proširenje Johannes Hahn, Preda kaže da je pred BiH dosts posla koji bi, u najboljem slučaju, trebalo da bude brzo urađen.

Preda je istaknuo da nema rokova, ali da će dobivanje statusa kandidata ovisiti od toga, što se može učiniti uz ozbiljnost, odgovornost, političku volju, ali smatra da je pravo pitanje da li su vlasti u BiH spremne  to učiniti.

On je pojasnio da je 14 prioriteta, koje je Hahn naveo kao ključne ako BiH želi kandidatski status, vezano uz osnovne politike EU i da će njihovo ispunjavanje biti od ključne važnosti.

Kada je riječ o demokraticiji, fukcioniranju institucija, ustavnom i izbornom okviru, stanju u pravosuđu, ljudskim pravima, korupciji… građani sigurno vide da postoje nedostaci u usporedbi s EU, naveo je Preda.

On je izrazio nadu da će novi saziv Europskog parlamenta nastaviti da podržava europsku integraciju zapadnog Balkana, kao i da će tu biti nastavljen pozitivan trend snažnijeg angažmana nove Europske komisije.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.