Pravoslavci i katolici ove godine slave Uskrs istoga dana

Danas počinje pravoslavni, a u srijedu, 5. ožujka, katolički post. Ove godine pravoslavci i katolici slave Uskrs istoga dana, 20. travnja.

Kršćanski post vodi porijeklo od Gospoda Isusa krista. Gospod je i sam postio četrdeset dana, prije nego je počeo da propovijeda svoju nauk. Prva zapovijed Božja u raju bila je zapovijed o postu, tj.o uzdržanju.

Otuda je i prvi čovjekov grijeh bio grijeh protiv posta. Posteći, kršćani se sjećaju neprestano Kristovih stradanja za njihovo spasenje.

Pravi post ima dvije strane, tjelesnu i duhovnu. Sastoji se u uzdržavanju od mrsne hrane i preteških jela, ali prvenstveno u uzdržavanju od rđavih misli, želja i djela.
Crkva uči da je post važno sredstvo za duhovni i tjelesni život i zdravlje.

Kod katolika Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje Korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).

Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“

(Fena) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.