Pravilan postupak naklijavanja gomolja krumpira

Nakon kupnje sjemenskog krumpira slijedi faza naklijavanja. S naklijavanjem bi trebalo započeti barem 40-50 dana prije sadnje.

Naklijavanje gomolja krumpira posebno je bitno za sušna područja (područje Hercegovine) jer je dokazano da se ovom mjerom urod krumpira povećava i do 25%.

Naklijali gomolji imaju čitav niz prednosti u odnosu na gomolje koji nisu naklijavani. Tako se, primjerice, dobivaju gomolji čija je klijavost 100%, krumpir niče ranije, a nakon nicanja odmah se ukorjenjuje i brže raste ujednačeno te nema praznih mjesta u redu.

Za naklijavanje krumpira potrebno je osigurati odgovarajući prostor, ambalažu, temperaturu, vlagu i svjetlost.

Krumpir se slaže u plitke holandeze ili gajbe, po mogućnosti u jednom sloju. Tijekom naklijavanja, bilo bi dobro, povremeno okretati gomolje krumpira kako bi se klice što ujednačenije aktivirale.

Prva dva tjedna naklijavanja temperatura treba biti oko 15 ºC i potpuni mrak u prostoru za naklijavanje. Prvo se pojavljuje vršna klica. Nakon pojave klica dužine od 1 do 1,5 cm, snižava se temperatura i osvjetljava prostor. Temperatura se snižava na 10 ºC i gomolji se izlažu svjetlosti 12 sati dnevno. Ova faza traje nekoliko tjedana i daje čvrste i kompaktne klice.

Ako se dobro provede postupak naklijavanja, dobiju se klice oko 1,5 do 2 cm duljine, čija se čvrstoća testira tako što se uhvati za klicu i protrese. Naklijavanje je uspješno provedeno ako se klica ne otrgne.

(www.jabuka.tv)