Pravda za djevojčice: Održani prosvjedi diljem Hrvatske

Nedavni slučaj grupnog silovanja u blizini Zadra šokirao je hrvatsku javnost. Izvanraspravno vijeće u četvrtak je osumnjičenima odredilo istražni zatvor, čime je poništena odluka suca istrage koji ih je pustio da se brane sa slobode.

Upravo je ta odluka suca izazvala burne reakcije koje se ne stišavaju ni danas. Diljem Hrvatske održani su prosvjedi u znak podrške djevojčici.

Prosvjed u Zagrebu organizirali su Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava te Zaklada Solidarna.

Osim u Zagrebu, mirni prosvjedi održani su i u Zadru, Splitu, Rijeci te Puli i Osijeku.

Puštanjem osumnjičenika za te teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin, ističu organizatori prosvjeda putem društvenih mreža.

Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Otkriveno za što se tereti mladiće prijavljene za silovanje kod Zadra

Od Državnog odvjetništva RH se traži da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Traži se da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Iz udruga koje organiziraju prosvjed također pozivaju građanke i građane da svojim dolaskom iskažu nezadovoljstvo i doprinesu poboljšanju pravosudnog sustava ali i da se suzdrže od napada na suce i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira, prenosi HRT.

Nepravda se ne rješava nepravdom niti zlostavljanje zlostavljanjem agresivni napadi nisu odgovor na propuste sustava, a spirala nasilja nam neće donijeti pravdu i zatire šansu za poboljšanje sustava pravosudne zaštite. Osim toga otkrivanje identiteta osumnjičenika kompromitira tajnost identiteta žrtve, ističe Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna.

(www.jabuka.tv | Foto: HRT)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.