Otkriveno za što se tereti mladiće prijavljene za silovanje kod Zadra

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru kazalo je da su sva petorica mlađih punoljetnika, koji su u četvrtak završili u istražnom zatvoru zbog sumnji da su se godinu dana seksualno iživljavali nad maloljetnicom iz okolice Zadra, prijavljeni za spolni odnos bez pristanka sa svojom žrtvom.

Samo jedan od njih prijavljen je za silovanje, piše Telegram.

Spolni odnos bez pristanka je kazneno djelo kada žrtva počinitelju nije dozvolila da s njom bude intiman, a u ovom slučaju ono je počinjeno prema žrtvi ranjivoj zbog njezine dobi.

Kao silovanje se kažnjava spolni odnos bez pristanka počinjen uz prijetnju ili primjenu sile.

Različite su i kazne. Za spolni odnos s 15-godišnjakinjom bez pristanka Kazneni zakon predviđa od jedne do deset godina zatvora, dok je za silovanje u ovom slučaju zapriječena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Uz ova kaznena djela, kako je još jučer potvrdilo tužiteljstvo, protiv mladića je otvorena istraga zbog bludnih radnji što se kažnjava zatvorom do jedne godine, iskorištavanja djece za pornografiju za što Kazneni zakon predviđa od jedne do osam godina zatvora, prijetnje za koju može biti izrečeno do tri godine zatvora, te nanošenja ozljeda za što je zapriječeno od jedne do osam godina zatvora.

Zadar: Mladići osumnjičeni za silovanje maloljetnice ipak idu u istražni zatvor

Užas kod Zadra: Silovali maloljetnicu sedam puta u godinu dana, sudac ih pustio na slobodu

(www.jabuka.tv)