Poznato kad stižu prvi Bradleyi u Hrvatsku

Đuro Đaković dogovorio je suradnju s proizvođačem borbenih oklopnih vozila Bradley pa prva takva vozila u Hrvatsku stižu do kraja godine.

Slavonskobrodska grupacija priopćila je da je njezina tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila potpisala ugovor o suradnji u nabavi borbenih vozila Bradley za Hrvatsku vrijedan 3,82 milijuna dolara (3,6 milijuna eura) s američkom podružnicom međunarodne obrambene, zrakoplovne i sigurnosne tvrtke BAE Systems.

Ugovor je potpisan kako bi se provela početna faza projekta isporuke Bradleya Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Time je potvrđeno dugo čekano sklapanje velikog posla koji je proljetos najavio i ministar obrane Mario Banožić.

Iz ministarstva su Večernjem listu na pitanje odgovorili kako se projekt opremanja Hrvatske vojske vozilima Bradley odvija planiranom dinamikom, a njegov dovršetak planiran je 2026. godine.

Potpisivanjem ugovora tvrtke BAE Systems s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila stekli su se preduvjeti za isporuku vozila Bradley u Hrvatsku. Dolazak prvih vozila iz SAD-a u Hrvatsku očekuje se do kraja ove godine, nakon čega počinje njihova revitalizacija u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila, priopćili su iz Službe za odnose s javnošću MORH-a.

U siječnju 2022. premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska pristala platiti 145,3 milijuna dolara za kupnju 89 rabljenih borbenih vozila Bradley od SAD-a, s ciljem poboljšanja sposobnosti svojih kopnenih snaga i ispunjavanja obveza koje je preuzela kao članica NATO-a.

Prema ugovoru, Hrvatska će nabaviti 62 borbena vozila Bradley, 22 vozila za rezervne dijelove i pet vozila za obuku, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.