Poznato kad će biti izgrađena crkva blaženih Drinskih mučenica

U Goraždu je potpisan ugovor za izgradnju crkve blaženih Drinskih mučenica.

Ugovor o građevinskim radovima, koji bi trebali početi sredinom srpnja, potpisali su Armin Marić, predstavnik tvrtke Markan i don Josip Tadić, goraždanski župnik.

Ugovoreni su građevinski radovi i ovaj posao smo povjerili poduzeću Markan iz Goražda. Početak radova planiran je najkasnije do sredine srpnja mjeseca, a rok za završetak je 15. prosinac ove godine. Ovo je veliki dan za sve nas, ne samo za Vrhbosansku biskupiju i katoličku zajednicu u Goraždu, već mnogo šire. Sretan sam što imamo podršku svih stanovnika Goražda i siguran da će ovo biti jedan novi početak za sve nas, kazao je ovom prilikom don Josip Tadić.

Ovako će izgledati crkva Drinskih mučenica

Planirano je da objekt crkve bude ukrovljen do spomendana Drinskim mučenicama. Podsjetimo, da je gradska uprava Goražda nedavno izdala građevinsku dozvolu za gradnju crkve čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija.

Drinske mučenice, po kojima će biti i nazvana katolička crkva, Vatikan je prije deset godina proglasio blaženima, a kroz njihovu patnju i stradanje sadržana je patnja i stradanje svih nedužnih ljudi ovog kraja, piše Klix.

don Josip Tadić i Armin Marić

U ovoj godini se obilježava i 80 godina od njihovog stradanja.

Kompleks budućeg svetišta uključuje muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište koji će biti izgrađeni u blizini zgrade županijskih institucija, 150 metara od spomen obilježja Drinskim mučenicama.

Drinske mučenice, sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojnc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskog podrijetla Marija Bernadeta Banja, zarobili su četnici u samostanu na Palama, u prosincu 1941. godine.

Na putu do Goražda, po velikoj hladnoći, najstarija među njima, 76-godišnja sestra Berchmana nije izdržala, a sestre Jula, Krizina, Antonija i Marija zatvorene su u tadašnju vojarnu.

Tijekom noći četnici su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su s kata ovog objekta. Polomljene, četnici su ih usmrtili noževima, a njihova tijela bacili u Drinu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.