Poznati meteorolog upozorio: Kada imamo veljaču topliju od prosjeka “nastradamo” u travnju

Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je statistiku da je na većem prostoru zabilježen najtopliji drugi mjesec od kada postoji mjerenje.

Počinje klimatsko proljeće, a na ono astronomsko ćemo malo više sačekati.

Jako teško možemo govoriti da smo imali zimu, svega 15 dana unutar tri mjeseca imali smo niže temperature od onih uobičajenih. Treba istaknuti 2. prosinac kada smo imali najvišu izmjerenu temperaturnu anomaliju, za 14 stupnjeva je bila viša temperatura nego je uobičajeno za taj dan. Tada smo oborili temperaturni rekord za mjesec prosinac, kazao je Sladić za N1.

Nakon tople veljače možemo imati problem u narednim mjesecima.

Definitivno možemo govoriti da veljača poprima određene karakteristike proljeća, što je problematično jer to su sljedeći mjeseci. Vidim kada imamo veljaču topliju od prosjeka onda nastradamo početkom ili tijekom travnja. Kada veljača probudi cijelu prirodu onda dođe hladni prodor koji ne traje dugo, ali je dovoljno jak da donese pad temperature zraka što dovede do štete svim procvalim kulturama.

Sladić je istaknuo da se ova zima poklapa s onom iz 2013/14. koja je tada bila najtoplija na prostoru BiH.

Mi se trenutno nalazimo u prirodnom fenomenu El Nino. Govoriti sada o mogućnosti ponavljanja 2014. je jako malo vjerojatno i nema razloga da dižemo paniku. Treba nas više brinuti da ako nakon ovakve veljače dođe neminovno hladno razdoblje krajem ožujka i početkom travnja onda možemo govoriti da ćemo imati posljedice po poljoprivredu, zaključio je Sladić.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.