Ljubuški: 23 para dobila po 4.000 KM subvencije, više njih se odlučilo na kuću

Novčanu subvenciju Grada Ljubuškog za kupnju prve nekretnine tijekom 2023. dobila su 23 podnositelja zahtjeva koja su ispunila sve uvjete javnog natječaja.

S njima je u Gradskoj vijećnici Grada Ljubuškog gradonačelnik Vedran Markotić potpisao ugovore o subvencioniranju, a sredstva za potpore u iznosu od po 4.000 KM već su im uplaćena, piše Večernji list.

Prigodu potpisivanja ugovora gradonačelnik Markotić je s predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem iskoristio kako bi čestitao svim dobitnicima subvencije koji su se upustili u rješavanje stambenog pitanja i odlučili ostati na rodnoj grudi.

Markotić je naglasio kako je pomaganje mladima kroz demografske mjere, uz jačanje gospodarstva i privlačenje investitora, među prioritetima gradskih vlasti, a sve u cilju popravljanja demografske slike. Inače, kako bi osigurao što bolje uvjete za ostanak mladih, Grad Ljubuški posljednjih godina provodi niz demografskih mjera, a jedna od njih je i subvencioniranje prve stambene nekretnine.

Njome se nastoji pomoći mladim obiteljima koje se odluče na izgradnju/kupnju kuće ili stana. Među mladima je ova mjera itekako prihvaćena, a neki su upravo zbog brojnih pogodnosti koje ovaj Grad nudi obiteljima s djecom ranije adrese zamijenili nekretninom u Ljubuškom.

Od ovogodišnjih dobitnika potpora za rješavanje stambenog pitanja u 2023. za kuću se odlučilo njih 14, a za kupnju stana njih devet.

Sama provedba ove potpore počela je krajem 2021. na inicijativu gradonačelnika Markotića, a jednoglasno ju je tada podržalo Gradsko vijeće.

U tri godine ukupno su 74 mlade obitelji dobile subvenciju od po 4.000 KM. Kuća ili stan – pitanje je to koje muči brojne mlade kada se nađu pred jednom od važnijih životnih odluka.

Među dobitnicima ovogodišnjih potpora za rješavanje stambenog pitanja u 2023. za kuću se odlučilo više njih nego za stan, i to 14:9, dok je prethodne godine broj onih koji su se odlučili na kuću i onih koji su kupili stan bio gotovo isti.

Podsjetimo, pravo na subvencioniranje prve stambene nekretnine u Ljubuškom imaju osobe koje kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete: bračni partneri koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 38 godina (odnosno jedan od bračnih partnera), ni jedan od bračnih partnera nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u BiH ni u inozemstvu, osim stambene nekretnine koja je predmet prijave, potom da se stambena nekretnina koja je predmet prijave nalazi na području Grada Ljubuškog.

Uvjet je i da oba bračna partnera imaju prebivalište i žive na području Grada Ljubuškog, a barem jedan od njih ima prebivalište i živi na području Grada tijekom posljednje tri godine od dana raspisivanja javnog poziva te da je barem jedan od bračnih partnera zaposlen na području BiH ili se vodi kao nezaposlena osoba na Zavodu za zapošljavanje u BiH.

Ljubuški: Objavljeno tko je ostvario pravo na subvencioniranje prve nekretnine

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

3 komentara

  • A svaka čast kad ima taki gradonačelnika avi mladi budi te zahvalni i živite svoj život pomozite svojima i pritecite uvjek ali budite svoji jer život je kratak uživaj te pustite šta će ko reć svi smo bili gdje ivi ali dok svakom ugodiš život potrošiš samo vjera i ljubav na prvo mjesto i sretno vam

  • Tako i u Tomislavgradu Buntic daje ljudim subvenciju koji zive i rade u Njemackoj,i koji su kupili stan par godina prije natjecaja za subvenciju i upozoren je na to ali mu to nije smetalo da ima da po 7500 km

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.