Poznata imena dobitnika volonterske nagrade “Gordana Jelić”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ je objavila imena dobitnika volonterske nagrade „Gordana Jelić“ za 2023. godinu, a dobitnici su Maja Andrić i Mateo Marić.

Maja Andrić dobitnica je nagrade u kategoriji Najbolji volonter/volonterka u Republici Hrvatskoj.

Kao kuharica i vlasnica obiteljskog restorana Konoba Veranda u Orašcu u Dubrovniku, svake godine od 2018., sa svojim suprugom Mirkom i ostalim članovima tima organizira humanitarnu akciju “24h bez kompromisa” u sklopu koje neprekidnim kuhanjem u trajanju 24 sata s početkom u 6 sati ujutro prikupljaju donacije koje usmjeravaju za skrb o najmlađim pacijentima na dječjim odjelima u Općoj bolnici Dubrovnik te za druge potrebite u gradu i županiji.

Tijekom ove akcije u studenom u 2023. godini, za dječje odjele u OB Dubrovnik kupljeni su uređaji u vrijednosti 12.500 eura. Kroz navedenu akciju je u proteklim godinama osigurana kupnja tri CTG uređaja, monitor vitalnih funkcija za nedonoščad, stol za reanimaciju novorođenčadi, pulsni oksimetar, monitor vitalnih funkcija za stariju djecu, infuzomati, EKG za djecu i druga pomagala koja su u bolnici s ciljem bolje skrbi za djecu i trudnice.

Maja je i predsjednica humanitarne udruge Saudade koja je osnovana 2019. godine s ciljem stvaranja zajedništva u brizi za djecu jer kaže da su djeca ono najvrjednije što ostaje na ovom svijetu i zalog za budućnost.

Prijelomni trenutak u Majinom životu je bio gubitak kćeri u dobi od 2 mjeseca i 1 dana kojoj je sa samo 20 dana života dijagnosticiran tumor leđne moždine. Morala je naći snagu za dalje, a jedini smisao u svemu je vidjela upravo u davanju sebe za druge pa je tako nastala akcija „24 sata bez kompromisa“.

Akcija se priprema cijelu godinu, a u samoj akciji sudjeluje više od 50 ljudi. Maju opisuju kao odanu i predanu osobu koja bezuvjetno i beskompromisno vjeruje u dobro i pravi je primjer drugima kako u teškim situacijama nikad ne treba posustati.

Širokobriješke škole organiziraju humanitarnu prodaju adventskih vijenaca

Za dobitnika nagrade „Gordana Jelić“ za 2023. godinu u Bosni i Hercegovini izabran je Mateo Marić.

Već više od 6 godina, nakon što je započeo život u novoj sredini u Vitezu, Mateo svaki slobodan trenutak provodi osmišljavajući različite društveno korisne inicijative kroz organizaciju i provedbu brojnih humanitarnih akcija i projekata s ciljem poboljšanja uvjeta života sugrađana u potrebi – od djece, obitelji slabog imovinskog stanja do starih, nemoćnih i bolesnih.

Mateo je i inicijator osnivanja i predsjednik Hrvatske udruge mladih u Središnjoj Bosni kroz koju, uz navedeno, nastoji i animirati sve oko sebe da se uključe u stvaranje boljih uvjeta života u zajednici i šire. Od osnutka udruge 2018. godine, Mateo je organizirao pomoć za 230 obitelji slabog imovinskog stanja na području Središnje Bosne kojima su tijekom posjeta pomogli na različite načine – od paketa hrane i potrepština do lijekova i školskog pribora, ovisno o potrebama obitelji.

Prilikom tih posjeta, uvidjevši stvarno stanje, inicirao je i renovaciju određenih prostorija u stambenim prostorima u kojima obitelji žive kako bi imali dostojne uvjete za život. Također, za više od 30 obitelji je organizirana redovita pomoć i podrška na način da se provede ugodno vrijeme s njima u njihovim domovima pri čemu se pruži podrška u nečemu što im je u tom trenutku potrebno – od prijevoza do liječnika do pomoći u kući, a za više od 12 obitelji se ususret zimskim mjesecima organizira nabava i dostava ogrjeva.

U vrijeme uskršnjih blagdana, redovito sudjeluje u obilasku starih i nemoćnih osoba noseći im domaće kolače i ostale potrepštine, dok u vrijeme božićnih blagdana organizira pripremu i podjelu darova, više od 700 paketića svake godine, za djecu na području Viteza.

Za Matea navode da je osoba koja je unijela niz pozitivnih promjena i pomaka u Vitezu i središnjoj Bosni te osoba koja svakodnevno dokazuje da mladi mogu biti istinski pokretači pozitivnih promjena i vala dobrote u društvenoj zajednici.

Zahvaljujući svojoj posvećenosti, iskrenosti, marljivosti i vedrini duha ostavlja duboki trag na svakoj osobi koju susretne zbog čega ga mnogi korisnici pomoći doživljavaju kao čvrst, a nerijetko i jedini, oslonac u svojim teškim životnim situacijama.

Članovi Odbora za dodjelu nagrade, njih 5, na čelu s predsjednikom Odbora fra Svetozarom Kraljevićem, su se složili da je svake godine zadatak ocjenjivanja iznimno težak i zahtjevan jer svaka nominirana na svoj način, vidljivije javnosti ili manje vidljivo, u okviru organizacije ili u najvećoj mjeri samoinicijativno, i to na različitim područjima, značajno doprinosi zajednici u kojoj živi i djeluje.

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” osnivač je Lokalnog volonterskog centra “Pomozimo zajedno”, a aktivnost izrade i dodjele nagrade provodi se u sklopu istoimenog projekta kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Bravo Majo Čestitam na nagradi ma kakva ona bila treba je zaslužiti. Ti si to uistinu zaslužila taj odgoj i odnos prema drugima i drugačijima se nosi iz kuće.Pomoći drugima da bi se mogao nadati da će tebi biti dobro. Uz podršku svoje Obitelji i tvoga čitavoga tima ekipe iz Restorana Veranda ti si već sad uspjela što neki neće čitav život. A još kad znamo da si Hercegovka tim nam je draže. Čestitke i za Matea Marića samo tako nastavite.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.