Pozivaju se općine, županije i entiteti da ukinu CIPS potvrde

U današnjem digitalnom dobu, gradovi i općine se suočavaju s izazovima brzih promjena, a jedan od ključnih koraka ka modernizaciji je digitalizacija gradskih uprava.

Shodno tome, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) pokrenula je inicijativu koja ima za cilj unaprijediti rad općinskih i gradskih uprava, olakšati administrativne procedure, te omogućiti bržu i efikasniju podršku građanima i gospodarskim subjektima.

Točnije, IDDEEA je osigurala mogućnost implementacije elektronske razmjene dokumenata (CIPS) u elektronskoj formi.

Projekt ‘elektronske uprave’ usmjeren je na smanjenje vremena potrebnog za administrativnim postupcima, čime se omogućuje građanima i kompanijama da elektronskim putem brzo i jednostavno ostvare svoje potrebe i dobiju sve što im je potrebno.

Da bi došlo do realizacije ovog projekta, općine i svi koji zahtijevaju CIPS za bilo što se trebaju obratiti IDDEEA-i da im se osigura elektronska razmjena podataka.

Kako saznaje Akta, da bi se proces ubrzao, IDDEEA je uputila i inicijativu/molbu svim općinskim i gradskim upravama da im se obrate i upoznala ih sa svim prednostima.

Nažalost, IDDEEA ne može natjerati nijednu ustanovu da se obrati sa zahtjevom za elektronsku razmjenu podataka, te da promijene svoje akte da više ne traže papir. Da bi se to dogodilo, građani mogu tražiti od svojih općina da se obrate agenciji IDDEEA kako bi im se implementirala elektronska razmjena podataka, kazao je direktor Agencija za identifikacijske dokumente Almir Badnjević.

Iz IDDEEA-e napominju da će se uvođenjem elektronske razmjene podataka, ne samo smanjiti administrativni troškovi, već će i građani i gospodarski subjekti imati koristi od brže i kvalitetnije podrške.

Važno je napomenuti da institucije ne plaćaju nikakvu naknadu za prijenos i razmjenu podataka te ovim putem potičemo sve gradove i općine da iskoriste ovu priliku i unaprijede svoj rad kroz efikasniji pristup relevantnim informacijama, ističe.

U sklopu ovog projekta, Agencija vodi i održava važne evidencije koje mogu biti od koristi i upravama. U konačnici bi to značilo da se građanima više ne traži daj “popularni papir”.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto nedavno je najavio kako su poduzeli određene aktivnosti na digitalizaciji CIPS potvrda, a olakšanje u ovom smislu već bi trebali osjetiti građani u FBiH tijekom 2024. godine.

Pozivam općine, županije i entitete da se jave da i njima ukinemo CIPS prijavu. Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno, poručio je Forto.

U FBiH vas uskoro više neće tražiti ”još jedan papir”

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.