Pozitivni primjeri iz BiH: Skratio radno vrijeme kako bi radnice više bile s obitelji

U tvrtci “CPU Infotech” iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, odlučili su da zaposlenicama skrate radno vrijeme za jedan sat kako bi one mogle provoditi više vremena sa svojom obitelji, što je zasad jedinstven slučaj na području Unsko-sanske županije, a možda i cijele BiH.

Direktor ove tvrtke Dženan Kapić ističe kako primanja za njihovih šest radnica ostaju ista, a da je dobit od svega obostrana.

Ništa se neće izgubiti za taj sat, poslove će stići uraditi, a radnice će biti motiviranije za posao, jer će više vremena provoditi sa svojom obitelji. Mislim da je ovo dobar potez koji će se pozitivno odraziti na naše poslovanje, a nadam se kako će i drugi poslodavci slijediti ovaj primjer, kazao je Kapić.

Zaposlenica Hana Perviz ističe kako su plaće u ovoj firmi redovne, dodajući kako ih je odluka poslodavca pozitivno iznenadila.

Ovo meni kao ženi i majci mnogo znači. Imam dijete od dvije godine i sada ću moći posvetiti više vremena obitelji, kaže ona.

Njezina radna kolegica Emina Pašić dijeli takvo mišljenje i dodaje kako joj ovakva odluka omogućuje da više vremena posveti kućnim poslovima.

Svi znaju kako zaposlene žene istodobno rade dva posla, kada završe radno vrijeme, tada ih čeka drugi posao kod kuće, koji je ponekada i teži. Zbog toga ovaj sat za nas ima toliki značaj, kaže Pašićeva.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović pozdravio je ovaj potez, ali je istaknuo kako su takvi primjeri pravi raritet u situaciji kada se radnička prava krše na brojne načine, pišu Nezavisne novine.

Poslodavci danas nemaju sluha i kao da ne vide što se događa u društvu. Zbog procesa iseljavanja, sve je manji broj radnika na području Unsko-sanske županije i uskoro ćemo doći u situaciju da neće imati tko raditi. Međutim, njihov odnos prema radnicima nimalo se nije promijenio, kaže Mahmutović.

Dodaje kako brojni radnici u ovoj županiji rade za plaće koje su najniže u Europi te da poslodavci na razne načine krše brojna prava iz oblasti radničkoga zakonodavstva. Prema njegovim riječima, poslodavci ne uviđaju da, kršeći prava radnika, u stvari rade na vlastitu štetu jer će sami sebe dovesti u situaciju da će ostati bez radne snage.

Nezadovoljan radnik neće se truditi na poslu i neće proizvesti kvalitetan proizvod, što će se na kraju obiti o glavu i poslodavcu. Ova situacija bi se mogla promijeniti samo tako da poslodavci povećaju plaće radnicima i da poštuju kolektivne ugovore i radno zakonodavstvo. Radnici bi tako shvatili da je tvrtka u kojoj rade njihova obitelj i da rade i za vlastitu, a ne samo za korist poslodavca, smatra Mahmutović.

Prema njegovom mišljenju, u cjelokupnoj situaciji je podbacila i država, jer nadležne inspekcije i pravosuđe gledaju kroz prste bahatim poslodavcima i sve to rezultira da radnici odlaze u druge zemlje, gdje će zarađivati više i gdje će se njihova prava više poštovati.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Ha ha da nebi nasi poslodavci nesto ucinili pozitivno.Svaka cast i sat je veliko.Barem nesto pozitivno.Ajde nasi velikani sta cekate ko ce prvi ajde bagro jedna lopovska.Otice vam mladost a onda diste prispili.Fuj.

 • Bože moj kad se sitim ja u privatnika radim – a dite mi u vrtiću ima predstavu. I ja ne znam kako ću pitat da me puste da odem pola sata….to su stvari koje niko ne može platit. Srce ti se križa, znaš da te gore pogledom traži a ti jadan da jadniji ne možeš bit….

  11
 • Kod mene djelatnica dolazi na posao oko 10 u jutro i iz 12 sati ima pauzu cca sat vremena, nekad manje nekad više (sama odedjuje), I s posla ide malo iza 16 sati, ali opet sama odedi ovisno o poslu. Ne radi vikende. I radi bolje nego svi koji moraju biti cijelo vrijeme na poslu. Preporučujem svima koji mogu da svojim djelatnicima obezbjede nesto slicno, naravno koji su marljivi.Tako da ima primjera, ali obzirom na par velikih, hajka je kao da smo lizači oltara, lopovi itd. A ne govori se da i radnici znaju krasti, ne čuvati imovinu, slabo raditi itd.

  2
  3
  • Plati ti radnika posteno i cijeni ga kao oci u glavi jer je ON taj koji TEBI pravi dobit, a ne ti njemu, ti njemu dajes samo NAKNADU da on TEBI pravi profit, ne zakidaj ga za njegova prava u vezi godisnjeg odmora i sve sto ga slijedi, pa ti nece krasti, ne cuvati imovinu, slabo raditi, i sta vec sve navodis.

 • Daj ne prdi. Koji je to radnik uništio firmu?? Već vi gazde muljate a glumite mnogi od vas velike vjernike a na poslu ugnjetavate radnike do srži. Fratri biskupi to znaju ali vam blagoslove kuće jer vi fratrima za blagoslov dajete bogate visoke napojnice po 200 eura a obični mali skromni čovjek jedva izdvoji i 20 kuna. Fratri i biskupi su jako licemjerni. Oni su glas krupnog kapitala koji gazi sirotinju. Sve katoličke zemlje su licemjerni vjernici osim AUSTRIJE jer je tamo država STROGO ODVOJENA OD CRKVE. I crkva biskupi se ništa ne pitaju koliko i magarci na ispaši i manje od magaradi. I tako treba biti svuda. Jer gdje se crkva mješa svuda je nered licemjerje krađa prevara. Biskupi nule. A SLAVA BOGU NAVJEKE AMEN.

 • Naravno da ima radnika koji loše rade, koji se “izvlače”, uvlače šefu u dupe….Svi smo to doživili koji smo radili s ljudima. Ali to nije razlog da se dobri radnici ne nagrade, a loši otpuste. Pa pročitajte svi svoje ugovore o radu ako ih imate. Poslodavci su se zaštitili maximalno, a često nastradaju dobri i vrijedni radnici….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.