Pozitivna priča: Sportski projekt koji je usrećio više od 500 djece u Hercegovini

U rujnu 2014. godine započela je jedna od ljepših sportskih priča u Hercegovini. Hercegovina je odavno i naširoko poznata kao zemlja bogata talentima i sportaši podrijetlom iz Hercegovine svuda su u svijetu Hercegovce činili ponosnima. Ipak, ovo nije priča o medaljama i peharima, odličjima koja se iz svijeta donose u Hercegovinu, nego priča o igri, druženju i sreći koja se trajno odvija u Hercegovini, odnosno u Grudama i Posušju.

Hrvoje Vukoja jedan je od mladića koji po završetku studija i stjecanju titule magistra fizičke kulture nije čekao da mu se odnekud stvori radno mjesto i da egzistenciju dobije na pladnju. Umjesto toga, nakon studija i rada tijekom studija, ispred Udruge građana Sportom do zdravlja pokrenuo je projekte Sportska akademija Posušje i Sportska akademija Grude. Tako si je, na radost više od 500 djece koja su dosad prošla kroz akademije, sam stvorio radno mjesto te osigurao prostore i uvjete za rad.

U periodu od tri godine, više od 500 djece uživalo je u igri i zabavi u Sportskoj akademiji Posušje i Sportskoj akademiji Grude.

Početak – kako to najčešće biva – nije bio lak, trebalo je riješiti administrativne, financijske, prostorne i mnoge druge probleme, trebalo je i steći iskustva u radu s djecom, ali nakon tri godine rada rezultati su – sami smo se uvjerili – itekako vidljivi.

“Iako je teško, radom se i u nas može uspjeti”, rekao je Hrvoje Vukoja za portal Jabuka.tv. Recept je vrlo jednostavan: “U početku biti skroman, ne očekivati previše te, uz puno rada, truda i odricanja, vjerovati u uspjeh i izdržati početne napore”, istaknuo je Vukoja.

>> Pročitajte i: Pozitivna priča: Obitelj Zelenika poduzetništvom prkosi aktualnim trendovima

Danas sportske akademije u Grudama i Posušju pokazuju da su izišle iz početnih problema. Prostorima za vrijeme treninga odjekuje dječja vriska i dovikivanje, a djeca polako napreduju i odrastaju u sportskom duhu. I – što je najvažnije – igrom se međusobno sprijateljuju, socijaliziraju i odmaknu od tehnologije i drugih nezdravih navika u toj dobi.

Djeca se igrom međusobno sprijateljuju, socijaliziraju i odmaknu od tehnologije i drugih nezdravih navika u toj dobi.

“Radimo s djecom mlađe školske dobi, od pet do osam godina, i sa starijom školskom dobi, od osam do 12 godina. Djeca mlađe školske dobi kroz igru i zabavu razvijaju osnovna motorička biotička znanja, kojima se razvijaju razne motoričke i funkcionalne sposobnosti djece, a djeca starije školske dobi uvode se u razne sportove, uče njihove osnove te se nakon nekoga vremena usmjeravaju prema nekoj sportskoj grani”, naveo je Vukoja za portal Jabuka.tv.

Pored osnovnoga dvoranskoga programa, s djecom se organiziraju i brojne druge aktivnosti, izleti u prirodu, zimska škola skijanja i ljetna škola plivanja, škola jahanja, odlasci na natjecanja diljem Hercegovine i štošta drugo. I natjecanja su rekreativnoga karaktera, svi mali sportaši su pobjednici i svi dobiju medalju te se ponosno vraćaju doma.

Osim toga, na natjecanjima se obično organiziraju i humanitarne akcije u kojima se dobrovoljnim prilozima pomažu humanitarne organizacije u mjestima u kojima se održavaju natjecanja te se, usto, razvija i socijalna osjetljivost u djece.

Cilj je ovih akademija početi razvijati i stvoriti zdrave i pozitivne navike kod djece.

Ovakve sportske akademije najčešće su prve sportske aktivnosti kod djece te je i cilj ovih akademija početi razvijati i stvoriti zdrave i pozitivne navike kod djece, koje će im koristiti u odrasloj dobi. Stoga su i roditelji zadovoljni kad primijete da ima pozitivnih pomaka u razvoju djece, da lakše pristupaju drugima, više se kreću i tako redom.

Hoće li iz ovih akademija proizići neki novi velikan hercegovačkoga sporta, ne znamo. Ali znamo da smo vidjeli mnoštvo zdrave, vesele i nasmijane djece koja će jednoga dana – vjerujemo – postati zdravi, društveni i odgovorni pojedinci. A svi znamo da je to uspjeh koji je mnogo bitniji i vredniji od svih drugih uspjeha.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • na oko lijepa priča, iza puno prljavog posla od dotičnog. hvata djecu iz drugih klubova po cesti pa im priča kako su im treneri loši, ovakvi onakvi. a isti ti treneri po kojima pljuje imaju puno više i znanja i diplome od dotičnog.

    • Jadu ljubomorni što znaš samo lajati ko pseto. Čestitke trenerima koji su ne samo dobri treneri nego i odlični pedagozi. Sve pohvale za ovu ekipu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.