Pozitivna priča: Anamaria Alpeza – mlada Gruđanka s dva romana iz Međugorja

Anamaria Alpeza 23-godišnja je Hercegovka koja je već do sada povezala nekoliko “tipičnih” hercegovačkih odredišta. Rođena je u Zagrebu, osnovnu školu završila u Grudama, a srednju u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Po završetku srednje škole zaposlila se u Međugorju, a paralelno je studirala u Mostaru.

Osim što je primjer mlade osobe i djevojke koja se svojim radom i snagama bori za život i ostvarivanje ciljeva, Anamaria Alpeza je i već dobro poznata književnica. U 23. godini života ona je, naime, objavila svoj drugi roman “Djevojka plavih očiju“, koji je već vrlo dobro prihvaćen, naročito kod mladih čitatelja.

Od igre do književnosti

Pišući malene zabilješke o vlastitim zgodama i izmišljajući neke nove, Anamaria je kroz igru i zabavu već od malih nogu iskazivala ljubav prema pisanju. Pisanjem se bavi još od osnovnoškolskih dana, a pjesme i kratke priče objavljivane su joj u dječjim časopisima “Cvitak” i “Školarac”.

Od 18. godine ova mlada književnica živi i radi u Međugorju, a uz rad je završila i studij Komunikologije na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Nije bilo lako, ali mlada Gruđanka s adresom u Međugorju i na studiju je pokazivala izvrsnost i bila jednom od najboljih studentica.

Tijekom studija radila sam i tako plaćala troškove studiranja, stanovanja i sve druge životne troškove. Sve sam ispite uspijevala položiti na vrijeme. Nije bilo lako, ali moguće je jer nisam imala vremena za nepolaganje i “bacanje novca”. Obično se drugačije studira  kad student sam plaća studij, govori Anamaria za portal Jabuka.tv.

Anamaria je prvi roman započela pisati dok je radila u Međugorju i istodobno studirala u Mostaru

Osim što je studirala i radila, Anamaria je s 18 godina počela i pisati prvi roman “Ti si moj anđeo”.

Bilo je to ljeto 2013. godine. Tada sam i prvi put nazočila Međunarodnom festivalu mladih u Međugorju i pod tim utjecajem došla sam na ideju da napišem ljubavnu priču o dvoje mladih ljudi. U glavi sam već na početku imala cijelu priču, ali zbog nedostatka vremena, zbog obaveza na fakultetu i na poslu nisam uspijevala sjesti i privesti roman kraju. Ipak, roman je dovršen 2014. godine, navodi mlada književnica.

Iako je pisala prvenstveno iz ljubavi prema pisanoj riječi, ne očekujući da će njezin roman ikada biti objavljen, sretnim spletom okolnosti nemoguće je postalo mogućim i roman “Ti si moj anđeo” 2015. godine ugledao je svjetlo dana.

Ljubavna priča iz Međugorja

Kada se spomene Međugorje, prva asocijacija je marijanska pobožnost i hodočasničko središte u srcu Hercegovine, u koje se slijevaju rijeke vjernika.

Klikni i pročitaj više pozitivnih priča

Upravo te rijeke vjernika koje se u Međugorje slijevaju sa svih strana svijeta Anamariji Alpezi daju posebnu draž ovome mjestu jer se tu, za razliku od drugih hercegovačkih mjesta, više gledaju “svoja posla”. Ipak, mlada Gruđanka voli i Hercegovinu.

Mogu reći da mi se sviđa život u Hercegovini, to je ipak moja zemlja i kao takvu je volim, mada više zbog njezinih prirodnih ljepota nego li zbog ljudi. Smatram da je narod u Hercegovini malo previše opterećen “tuđim poslima” i time što će netko drugi reći, dok je – naravno – u Međugorju to manje vidljivo zbog posla i stranaca koji dolaze u velikom broju pa je malo i teže upamtiti tko je čiji, tko je gdje pošao i slično, govori 23-godišnja književnica.

Mlada književnica u Međugorju vidi posebnost u Hercegovini zbog rijeka vjernika koje se slijevaju sa svih strana svijeta

Vjerski događaj, odnosno Međunarodni festival mladih u Međugorju, bio je i Anamarijin poticaj za pisanje ovoga romana, ali koji je pretvoren u ljubavnu priču o susretu mladoga Španjolca Rafaela i Marie.

“Ti si moj anđeo” je ljubavni roman, priča o mladom Španjolcu Rafaelu koji potječe iz bogate obitelji koja je, nažalost, nepotpuna. Rafael rano ostaje bez majke, a njegov otac se potpuno povlači u svoj svijet i po cijele dane provodi na poslu zanemarujući svoga sina. Rafael je željan obitelji, željan te idile i svoje dane provodi uglavnom besmisleno, opijajući se s društvom, s curama, po diskotekama i ne radeći baš ništa, objašnjava Anamaria Alpeza za portal Jabuka.tv.

Fabula romana drugačije se pokreće nakon smrti Rafaelova prijatelja, kada Rafael polako uviđa i shvaća što je život.

Slučajni ulazak u crkvu mijenja ga u potpunosti. Zapazi oglas putovanja u Međugorje, a u Međugorju upoznaje svoju ljubav, upoznaje Mariu, djevojku koja je imala težak život i koja ga potpuno mijenja. Nakon svega toga traganja i lutanja, Rafael u Međugorju pronalazi pravi put, navodi mlada hercegovačka književnica.

“Djevojka plavih očiju”

Dvije godine nakon uspješnoga ljubavnoga prvijenca, Anamaria je 2017. objavila drugi roman, koji također ima ljubavnu potku, ali je bitno drugačije tematike.

Mladi Gerard na prvoj godini studija u velikom gradu upoznaje ljubav koja će iz sreće prerasti u nesreću i patnju, a koju će protagonist romana opisivati iz ustanove za odvikavanje od alkohola. Ipak, kraj romana završava svojevrsnim “happy endom”, a autorica je ostavila prostora i za nastavak radnje.

U budućnosti možemo očekivati i nastavak romana “Djevojka plavih očiju”

Prije svega, drugi roman je samo odraz moga pisanja, načina na koji ja “pričam priče”. Moji likovi su jednostavno takvi, slabi, nesigurni, uvijek u nekoj potrazi, ali na kraju uvijek kroz sve greške i propuste nauče i izgrade normalan život, objašnjava mlada Gruđanka za portal Jabuka.tv, dodajući da inspiraciju uvijek vuče iz mašte i da u romane ne unosi stvarne događaje i likove.

Iako o budućnosti ne voli puno govoriti jer se često razvija potpuno drugačije od onoga kako je mi zamišljamo, možemo vjerovati da će ova mlada i talentirana književnica koja dokazuje da se može istodobno studirati, raditi i stvarati nastaviti pisati i objaviti još kvalitetnih romana.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.