Požari ugašeni, slijedi procjena šteta

Svi požari koji su u proteklim danima bili u Bosni i Hercegovini su ugašeni.

– Jedinice Oružanih snaga, naši prijatelji iz Turske, Hrvatske i Rusije, uz pomoć i kolega iz EUFOR-a, uradili su izuzetno težak, naporan posao. Vatrogasci na terenu su, zajedno s radnicima šumskih gazdinstava i ostalih institucija dali maksimum napora, kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić, dodajući da su uz pomoć prirode i kiše, svi požari ugašeni.

Ministarstvo sigurnosti BiH je povuklo sve zahtjeve koje je imalo prema međunarodnim institucijama za pomoć u slučaju prirodne nesreće u obliku požara.

Agić kaže da se trenutno rade završne aktivnosti na statističkoj obradi kompletnih podataka vezanih za požare kako bi bili proslijeđeni nadležnim institucijama i javnosti.

– Očekujemo da ćemo u narednom periodu imati i ukupne procjene vrijednosti koje su uništne tokom ovih požara. Razgovarao sam s kolegom Huseinom Hodžićem iz Civilne zaštite Općine Konjic. Prve procjene, prvi pokazatelji su da je na području Konjica izgorilo oko 6.000 hektara zemljišta. Većinom se radi o kvalitetnim šumama tako da samo na području Konjica se procjenjuje da će biti milijunske štete, kazao je Agić.

Dodao je da će Ministarstvo sigurnosti, u suradnji s kolegama iz entitetskih uprava civilne zaštite i lokalnim zajednicama, sačiniti jedan dokument i uputiti ga Vijeću ministara BiH na razmatranje s određenim prijedlozima i zaključcima.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.