Požar kod Trogira: Gase ga dva kanadera

Ovo je prvi požar u kojemu su angažirane zračne snage od početka ovogodišnje protupožarne sezone, koja je započela 1. lipnja.

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) u utorak, 5. lipnja 2018. godine oko 18,25 sati upućena su u akciju gašenja požara na lokaciji Marina-Vrsine-Najevi kod Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ovo je prvi požar u kojemu su angažirane zračne protupožarne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, koja je započela 1. lipnja, a završava 30. rujna.

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne sezone 2018., temeljem Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2018. godini (NN 28/18) i Zakona o obrani (NN 73/13, 75/15, 27/16 i 110/17).

Sukladno Programu aktivnosti, Ministarstvo obrane izrađuje Operativni plan korištenja i pomoći OS RH u PP zaštiti kod požara otvorenog prostora koji postaje sastavni dio Državnog plana angažiranja vatrogasnih snaga koje sudjeluju u gašenju požara. OS RH djeluju na temelju Operativnog plana i zapovijedi nadređenih prema utvrđenoj shemi zapovijedanja, izvješćivanja i koordinacije, sukladno zakonskim i podzakonskim propisima iz područja obrane.

Također, temeljem Programa aktivnosti Vlade RH, u prostorima Državne vatrogasne intervencijske postrojbe u Divuljama kod Trogira za vrijeme trajanja PP sezone (1. lipnja – 30. rujna), Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom obrane RH, Ministarstvom unutarnjih poslova i drugim tijelima sustava domovinske sigurnosti, ustrojila je Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske s opremom za prijenos slike i prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu, odakle se rukovodi i kordinira uporaba PP NOS OS RH u gašenjima požara.

Zadaća OS RH kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske – HKoV, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – HRZ i Hrvatske ratne mornarice – HRM) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage OS RH, priopćeno je iz MORH-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.