Ljubuški: U 2017. u prometu smrtno stradale četiri osobe, počinjeno 5 samoubojstava

Nažalost, jedna više poginula osoba u prometu jedan je od pokazatelja razlike stanja sigurnosti na području općine Ljubuški u odnosu na godinu prije – u 2017. godini smrtno su stradale četiri osobe, a u 2016. godini tri. No, manje je bilo teže i lakše ozlijeđenih – u 2017. godini teško je ozlijeđeno osam osoba, lakše 156, a u 2016. godini teške ozljede zadobilo je 11 osoba, a lakše ozljede njih 168.

Gledajući ukupan broj prometnih nesreća, prošle godine ih je bilo za 10 više – u 2017. godini 199, u 2016. godini 189. Stoji to, uz ostalo, u godišnjoj informaciji o stanju sigurnosti na području općine Ljubuški za 2017. godinu, s usporednim pokazateljima za 2016. godinu, u kojoj, za razliku od informacija iz prošlih godina, nema općenite ocjene stanja. Ipak, općenita ocjena može se iščitati iz jedne rečenice u kojoj piše da je PU Ljubuški tijekom 2017. godine svoj rad temeljio na planskom provođenju mjera prevencije, s ciljem održanja povoljnog stanja sigurnosti…, što znači da se ono karakterizira kao povoljno.

Ali, ocjenu ukupnog stanja sigurnosti, uz prometnu sigurnost, čine još dva područja javnog života koja nadzire policija: javni red i mir i kriminalitet, piše Večernji List. U 2017. godini evidentirano je 48 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je sankcionirano 86 osoba, dok je u prethodnoj godini javni red i mir narušen 50 puta. Od toga je najviše bilo tučnjava, po 27 u objema godinama.

Kad je riječ o kriminalitetu, u protekloj godini zabilježena su ukupno 124 kaznena djela, u kojima je kazneno prijavljeno 89 osoba, od toga 18 povratnika, a u pretprošloj godini evidentirano je 115 kaznenih djela, tj. devet manje. Na području općine u 2017. godini evidentirano je pet samoubojstava. Ljubuški policajci postupali su u planovima akcija “Opijat”, “Diler” i “Putnik”, u kojima je bio cilj sprječavanje neovlaštene proizvodnje, stavljanja u promet, posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, u kojima je sankcionirano 14 osoba, i tom prigodom zaplijenjena veća količina marihuane i manje količine speeda i kokaina.

Postupali su i po operativnim planovima akcija “Drvo”, “Pangea”, “Trigger”, “Spare Parts” i “Opson”. U PU Ljubuški trenutačno je u službi 39 policijskih službenika, osam namještenika i jedan državni službenik, a prema pravilniku o unutarnjem ustroju, nedostaje im 10 uniformiranih policajaca i jedan kriminalistički istražitelj.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.