Povodom blagdana Tijelova slijede dva neradna dana u ŽZH

Zgrada Vlade i Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu
Na temelju članka 2. Zakona o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj četvrtak 11. lipnja blagdan Tijelova je neradni dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Vlada Županije Zapadnohercegovačke također je na 57. sjednici održamoj 10. lipnja donijela je Odluku da je  i petak 12. lipnja neradni dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj (na službenim stranicama nema nekog pojašnjenja zašto je i petak neradni dan).

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jedna je od idejnih blagdana koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke crkve.

Povijesna podloga i razvoj kreću od 8. stoljeća, a službenu potvrdu dobivaju u 13. stoljeću kada se sastavljaju euhološki obrasci koji nisu promijenjeni do današnjih dana, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite ŽZH.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.