“Povijesni dokument”: Doktori medicine i stomatologije potpisali Kolektivni ugovor

Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ-a potpisan je u ponedjeljak u Mostaru. Ugovor su potpisali dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dr. Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnoga sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Potpisom na Kolektivni ugovor, koji će vrijediti tri godine, uspješno smo okončali uistinu značajne pregovore s vrlo bitnim segmentom našega zdravstva – doktorima medicine i stomatologije. Bilo je potrebno puno zajedničkih napora, dijaloga i kompromisa kako bi se došlo do obostrano prihvatljivih rješenja, istaknuo je u izjavi Herceg.

Stoga na poseban način zahvaljujem dr. sc. Goranu Opsenici, ministru zdravstva, rada i socijalne skrbi, ujedno predsjedniku Pregovaračkoga tima Vlade HNŽ-a, članovima Tima i svima koji su doprinijeli uspješnom okončanju pregovora. Iako se radi o značajnim financijskim izdacima, Vlada, uz poboljšanje materijalnoga statusa doktora medicine i stomatologije, na ovaj način želi poboljšati i razinu kvalitete zdravstvene skrbi za građane HNŽ, naglasio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Kako je dodao Herceg, u utorak će Nezavisnom strukovnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu na području HNŽ-a i Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar biti upućen Prijedlog Kolektivnoga ugovora izrađen na istim principima kao i Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ danas je potpisao povijesni dokument. Ovo je samo početak djelovanja Sindikata koji će, sigurna sam, i u buduće biti prepoznat kao partner u rješavanju svih pitanja i zaostalih problema u sustavu zdravstva. Mi smo nositelji posla u zdravstvu i bez obzira na to što to netko može shvatiti kao diskriminaciju, nikada nam nije bila namjera umanjiti ulogu naših suradnika. Jednostavno smo uzeli stvar u svoje ruke. Nije nam bilo lako, trebalo je vremena da se shvati naša ozbiljnost i da se shvati da naša upornost neće nikada oslabiti kada nas veže zajednički cilj, rekla je Kristina Bevanda.

Uz naše neslomljive članove, uz pomoć i potporu liječnika cijele Federacije želim naglasiti i nikad upitnu pomoć naših ravnatelja, strpljenje naših pacijenata, ali i vjernu pratnju i korektnost novinara. Strukovni sindikat nastavlja borbu za preostale dvije županije u kojima nije potpisan Kolektivni ugovor za doktore, a kada zaokružimo cijelu Federaciju BiH, onda se korak po korak okrećemo rješavanju svega ostaloga što nam smeta u sustavu zdravstva. Hvala i Vladi HNŽ-a što je odlučila pratiti trend i prihvatiti promjene koje nalaže vrijeme te što je, unatoč brojnim problemima Županije, našla način da pitanje liječnika riješi na zadovoljstvo svih, zaključila je dr. Kristina Bevanda.

Inače, na nedavno održanoj sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dala je suglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ-a, kao i uvjetima i roku primjene, te usvojila Zaključak u svezi s nastavkom dijaloga sa sindikatima zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu, navedeno je na mrežnim stranicama Vlade HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • G Bevanda sta je sa medicinskim sestrama u sKB?jedinima kojima treba povecat plaće njih ste zanemarili,i cudite se masovnom odlasku,ma nece vam nitko ostat dolje jos malo,dzaba ste se pred izbore dignuli

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.