Bez rezultata završen sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH, sutra nastavak

Bez rezultata i pomaka završen je današnji sastanak o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Razgovori se nastavljaju sutra u 09.15 sati, potvrdili su sudionici sastanka novinarima.

O mogućim izmjenema Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamenetarnih stranaka u nazočnosti stručnjaka  Venecijanske komisije, Izaslanstva Europske unije u BiH i Veleposlanstva Sjedinjenih Amričkih Država u BiH.

Sastanak je održan u sjedištu Izaslanstva EU u BiH i bio je zatvoren za javnost. 

Po završetku su zamjenica lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto kao i lideri Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić novinarima kazali da nije bilo pomaka i da je svaka strana ostala pri ranijim stavovima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Osim predstavika tih stranaka, sastanku su nazočili i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) te Demokratske fronte (DF).  Sastanci se održavaju već duže vrijeme u pokušaju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH posebno kad je riječ o popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamenta.

Mjesecima prije, lideri stranaka razgovarali su više puta u nazočnosti šefa Izaslanstva Eu u BiH Larsa Gunnara Wigemarka te američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i stručnjaci Venecijanske komisije.

(Fena)


1 komentar

  • Sve je odlučio Ustavni sud. Ali, muslimani bi se slijepo držalu odluka ovoga suda, samo kad su odluke njima povoljne. Inače, boli ih obrezanko za Ustavni sud.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.