Povećan topli obrok državnim službenicima u BiH

Usprkos stalnim kritikama zbog rastrošnosti državnog birokratskog aparata, Vijeće ministara BiH je pred sami kraj mandata odlučilo povećati topli obrok državnim službenicima i namještenicima zaposlenim u institucijama BiH.

Zaposlenom pripada pravo na novčanu naknadu na ime prehrane tijekom rada od 8,00 KM za svaki dan proveden na radu, piše u Odluci o izmjeni Odluke o visini novčane naknade zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine za prehranu tijekom rada, a koja je objavljena u posljednjem broju Službenog glasnika BiH, prenosi Klix.ba.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH povećalo je topli obrok zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine za 2 KM dnevno s obzirom na to da je visina novčane naknade za prehranu tijekom rada do sada iznosila 6 KM.

Odluku o izmjeni Odluke o visini novčane naknade zaposlenima u institucijama BiH za prehranu tijekom rada Vijeće ministara BiH usvojilo je na 165. sjednici, održanoj 30. siječnja 2019. godine.

Članovima Predsjedništva BiH, zastupnicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, ministrima i zamjenicima ministara, rukovoditeljima i zamjenicima rukovoditelja institucija BiH pripada pravo na novčanu naknadu na ime prehrane tijekom rada od 6,00 KM za svaki dan proveden na radu, piše u odluci koja je u petak objavljena u Službenom glasniku BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH od 1. srpnja 2019. godine, ako do tada stupi na snagu proračun institucija BiH, topli obrok bit će vraćen na razinu iz 2012. godine, kada je s 8 KM smanjen na 6 KM. Iz Vijeća ministara BiH navode da su na ovaj način ispunjeni sindikalni zahtjevi.

Prilikom razmatranja ove odluke prihvaćena je korekcija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koja se odnosi na izuzeće svih izabranih i imenovanih osoba na razini Bosne i Hercegovine, kojima visina novčane naknade za prehranu tijekom rada ostaje 6 KM.

Inače, BiH je zemlja s jednim od najskupljih administrativnih aparata koji je čest predmet kritika međunarodne i financijske javnosti. Državne, entitetske i kantonalne institucije vremenom su postale subjekti za zapošljavanje politički podobnih osoba, što se direktno odrazilo i na nefunkcionalnost samog administrativnog sistema.

Podsjećamo, bivši ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson 2017. godine rekao je kako je javni sektor u BiH prespor, neučinkovit i skup, a većina njegovih troškova pada na leđa privatnog sektora, što usporava njegov rast.

Javni sektor funkcionira kao ogromna sponzorska mreža za stranke na vlasti i daje im nepravičnu prednost kada je riječ o izborima, rekao je Ferguson.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Tako i treba…ne može meni bit koliko god povećavali sve redom…ja sve potroši.. a vi šugavi bijedni siromasi…budite dobri i mirni ko paščad i dalje…dobro je vama skroz…mršššš bijednici bezmudni..pozz

 • Aloo šugavci siromašni…budite i dalje dobra paščad i mirruuuj…meni malo mi koliko god povećali
  Mrš bijedo jadna krepajte…da se bar zna što mirujete…evo nas uhljeba je tri milijuna a ne vas bijednika…pozz

  2
  1
 • Najprije iznosio 2% prosječne plaće koji nije bio oporeziv čime se fiktivno povećavala plaća, pa smanjen na 1%, pa sada se povećao s obzirom na povećanje prosječne plaće FBiH. U narednoj godini je za očekivati i 9 ili 10KM po danu. Šta je sa onima koji rade u privatnom sektoru? Pojam toplog obroko treba u potpunosti ukinuti i ljudima dati plaću od koje mogu sebi kupiti jesti ono što žele. Nakaradnog socijalističkog naslijeđa majko mila, a kako bi i bilo drugačije kada nas vode neokomunisti/komunjare iz partije SKJ/HDZ/SDA?

 • Veci jadovi ovo objavljuju da piju krv jadnim ljudima sto nemaju ni topli obrok a naravno ko ce imati kad nam pokradose sve krmad iz drzavnih ustanova

 • Ništa bolje neće bit dok ova preostala tri miliona ne dođu do mat pozicije…kako bi to frenkie u stihovima napisa…nemam više sta izgubit, idem ih rušit…do tada pozz bezkicmeni bezmudnici

 • Zalosno je biti danas neinformiran i lupetati gluposti po raznim temama.Neosporno je da je drzavni aparat glomazan i financijski tesko odrziv ali jos gora situacija je po zupanijama i sto se tice navedene teme tj toplog obroka raspitajte se koliko isti iznosi u bilo kojoj zupaniji….bice iznenadjenja jer je mnogo veci od 8KM

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.