Potvrđena optužnica protiv Lijanovića

Potvrđena je optužnica protiv Jerke Ivankovića Lijanovića i drugih zbog organiziranog kriminala, pranja novca i porezne utaje.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Jerke Ivankovića-Lijanovića i drugih zbog organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom pranje novca; Ivanković-Lijanović Slavu da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelom porezne utaje u vezi s kaznenim djelom pranja novca; Ivanković-Lijanović Jozu da je počinio kaznenim djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranja novca; Bahilj Milorada da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neplaćanje poreza, pod točkom 10. optužnice kazneno djelo porezne utaje, te pod točkom 5 optužnice kazneno djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Slišković Jozu da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neplaćanje poreza, pod točkom 10. optužnice kazneno djelo porezne utaje i pod točkom 8. optužnice kazneno djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Kako je priopćeno iz Suda BiH, tereti se i Mikulić Željko da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje, pod točkom 14. optužnice kazneno djelo pranje novca; Kvesić Draženko da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje i pod točkom 14. optužnice kazneno djelo pranje novca; Šakota Mirjana da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje i u vezi s kaznenim djelom pranje novca; Galić Mirko da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje i pod točkom 5. optužnice kazneno djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Čolak Miroslava da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranje novca; Ivanković Stipu da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranje novca.

Također se tereti pravna osobu „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje; pravna osoba „Mi-MO“ d.o.o. Mostar da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi kaznenog djela neplaćanje poreza; pravna osoba “Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neplaćanje poreza; pravnu osoba „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s produženim kaznenim djelom porezne utaje, kazneno djelo neplaćanje poreza; pravnu osoba „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg da je počinila kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom porezne utaje.

Navedene osobe su optužene da su kao grupa za organizirani kriminal zajedničkim djelovanjem učinili kazneno djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, izbjegli platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zakonskih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000,00 KM, te prijenosom i otuđenjem imovine, gašenjem gospodarskog subjekta i na drugi način onemogućili naplatu prijavljenog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH pri čemu iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem kaznenog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u gospodarskom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i financiranje institucija BiH.

S druge strane, optuženim pravnim osobama „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg, „Mi-MO“ d.o.o. Mostar. „ Farmer“d.o.o. Široki Brijeg, „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg, „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg i „Kora-Fin“ d.o.o. Široki Brijeg stavlja se na teret da su raspolagale protupravnom imovinskom koristi za razdoblje od 2007. do 2012. godine u koje su za ime, za račun i u korist istih ostvarili optuženi Jerko Ivanković-Lijanović, Slavo Ivanković-Lijanović i Jozo Ivanković-Lijanović i drugi, priopćeno je iz Suda BiH.

(www.jabuka.tv)


45 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.