Potvrđena optužnica Milanu Bandiću

Danas u 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu održana je sjednica optužnog vijeća na kojoj se odlučivalo o optužnici iz afere Agram koja se odnosi na zbrinjavanje zagrebačkog otpada. Sud je potvrdio optužnicu.

“Vijeće je potvrdilo optužnicu jer je zaključilo da ne može ulaziti u mišljenje vještaka, ali garantiram vam da će ovo završiti oslobađajućom presudom”, rekao je ispred suda Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo.

Zamjenica ravnateljice Uskoka kazala je da im je drago što je potvrđena i ova točka optužnice. “Očekivali smo ovakvu odluku”, dodala je.

Optužnica zbog zbrinjavanja otpada

USKOK i obrana jučer su prezentirali svoje dokaze, a radi se o dijelu optužnice u kojem se Milan Bandić i Petar Pripuz te još nekoliko ljudi terete zbog načina na koji je Grad Zagreb zbrinjavao otpad.

Sud je u dva navrata vraćao optužnicu na doradu USKOK-u nakon što su vještaci utvrdili da tim poslom zagrebačka Čistoća nije oštećena. Potom je sud tražio od USKOK-a da malo bolje obrazlože pojam neimovinske koristi, a Bandić se u ovom postupku tereti za zlouporabu položaja i trgovanje utjecajem, piše Index.hr.

Naime, USKOK je u drugoj optužnici tvrdio da je Bandić zapravo omogućio Pripuzu stjecanje neimovinske koristi. No, Županijski sud u Zagrebu takvu je optužnicu u ožujku ove godine ponovno vratio na doradu, tražeći od USKOK-a da precizno razjasni o kakvoj je neimovinskoj koristi riječ.

“Nazovi Kondora, unajmi, a u aneksu natječaja formu zadovolji”

U javnost su 2016. procurili novi detalji razgovora između  Milana Bandića i Petra Pripuza, predsjednika Uprave CEZARA te suvlasnika tvrtke za prikupljanje i preradu otpada CIOS, objavio je tada HRT.

Razgovori su tajno snimljeni tijekom PNUSKOK-ove akcije Agram, a upućuju kako je Bandić posao zbrinjavanja glomaznog otpada dodijelio protuzakonito.

“Možemo od Kondora unajmiti kontejnere što ih Čistoća nema. Nazovi Kondora, unajmi, a u aneksu natječaja formu zadovolji, jer idemo u susret priči koja će se za tri dana dogoditi…”, navodi se u transkriptima razgovora, piše Index.hr.

Kondor iz snimke jednog razgovora je navodno Petar Pripuz, “hrvatski kralj otpada”.

Druga objavljena snimka primjer je zapošljavanja mimo natječaja. Bandić je, čini se, tražio da kći njegova rođaka dobije bolje radno mjesto, odnosno plaću.

“Ona je dijete mog rođaka koji je bio u Tigrovima i jedva je živu glavu izvukao…Imaš li srce? Gdje ti je domoljublje? Pa ona je bila dijete kad joj je majka oči sklopila…Imaj malo poštovanja prema gradonačelniku i onome što je on rekao…”, navodi se u transkriptu razgovora.

“Snimke su postale dio optužnice. Od podizanja optužnice prošlo je gotovo mjeseca dana, a u međuvremenu je Milan Bandić postao partner budućoj vlasti, onoj koja je objavila rat korupciji”, pisalo se te 2016. godine.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.