Potvrđena meningokokna sepsa kod preminule učenice (10) u Zenici

Nakon smrti učenice Osnovne škole u Arnautima kod Zenice, roditelji učenika u ponedjeljak su održali sastanak s predstavnicima škole, a u razgovoru za Klix.ba ravnatelj te OŠ Safet Salčinović izjavio je da su stigle i službene informacije Higijensko-epidemiološke službe koje potvrđuju kako je kod preminule djevojčice bila riječ o meningokoknoj sepsi, piše Večernji list BiH.

Dezinfekcija i zaštita

Nastava u ovoj školi jučer je obustavljena kako bi se održao sastanak s predstavnicima Vijeća roditelja, lokalne zajednice, Higijensko-epidemiološke službe (HES) i Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojske županije. Higijensko-epidemiološka služba dala je “zeleno svjetlo” za nastavak održavanja nastave.

“Nismo mogli izaći odmah u javnost i informirati roditelje o čemu je riječ. Nismo mogli govoriti nešto što nije provjereno i što bi možda izazvalo još gori učinak i veću paniku”, izjavio je Salčinović te objasnio da je Higijensko-epidemiološka služba i jučer potvrdila da je desetogodišnja djevojčica, učenica te škole, u petak preminula zbog meningokokne sepse.

“Roditeljima su iz Higijensko-epidemiološke službe jučer objasnili što je sve urađeno, od dezinfekcije do zaštite učenika koji su bili u izravnom kontaktu s preminulom djevojčicom. Sve radnje su urađene kako bi se nastava nastavila, a u ovom slučaju je bolje da su djeca na okupu kako bi se moglo na vrijeme reagirati ako se primijete neke promjene”, objasnio je ravnatelj škole.

Roditelji intervenirali

Iako su roditelji rekli da je djevojčica u četvrtak iz škole odvezena u bolnicu, ravnatelj škole jučer je pak izjavio da je djevojčica posljednji put bila u školi u srijedu.

“Djevojčica je u srijedu osjećala malaksalost i imala je povišenu temperaturu, kao simptome gripe, a mi smo nakon više pokušaja uspjeli stupiti u kontakt s roditeljima koji su je odveli kući i pružali joj određeni tretman. Djevojčici je u četvrtak pozlilo i u privatnom angažmanu roditelja odvezena je liječniku da bi se utvrdilo o čemu je riječ”, izjavio je Salčinović. Nastava će danas (utorak) biti nastavljena.

(www.jabuka.tv)




1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.