Dva sata razlike: Manje spavamo i štetimo svome zdravlju

Optimalnim trajanjem noćnoga sna smatralo se osam sati kontinuiranoga sna, prenosi Večernji.hr

No, u današnje vrijeme, rijetko tko se “drži” toga reda. Istraživači s Oxforda, Cambridgea, Harvarda i Sveučilišta Surrey i Manchester, otkrili su da smo zbog ubrzanoga načina života, ovisnosti o raznim gadgetima i ispijanjima većih količina kave, smanjili trajanje noćnoga sna u prosjeku za oko dva sata.

– Mi smo jako arogantna vrsta, mislimo da možemo odbaciti četiri milijarde godina evolucije i ignorirati činjenicu da smo evoluirali uz “dan-noć” cikluse, istaknuo je jedan od voditelja istraživanja, profesor sa Sveučilišta Oxford, Russell Foster.

Upozorio je da kraće noćno spavanje može biti povezano s brojnim rizicima po naše zdravlje, poput obolijevanja od raka, dijabetesa dva, razvoja srčanih bolesti, pretilosti i sl.

– Postalo je normalno da nam šefovi šalju mailove čak i u 21h, da buljimo u ekrane s plavim osvjetljenjem, gledamo u televizore. Svaki aspekt našega života utječe na duljinu našega noćnoga sna, a to se odražava na naš zdravstveni sustav, poručuje.

Umjetno svjetlo ima razorne učinke na naš organizam, ometa naš ritam budnosti i sna koji je povezan s regulacijom stanica, moždanih aktivnosti, proizvodnjom hormona, reguliranjem razine glukoze i inzulina…

– Optimalni noćni san u trajanju od osam sati je mit. Baš kako postoje i niski i visoki ljudi, tako je nekim ljudima dovoljno četiri sata noćnoga sna, a nekima čak i 11. Ne možete se “naučiti” da vam treba manje sna samo zato jer manje spavate. Samo ćete sebi naštetiti na taj način, poručuje savjetnik za kvalitetno spavanje, Neil Stanley.

Jednostavno je otkriti koliko vam sna treba, ako se nakon buđenja osjećate kako biste još ostali spavati i tijekom dana vam se počne spavati, to je znak da niste spavali dovoljno te da trebate produljiti noćni san, poručuju stručnjaci.

Tek jedna dobro neprospavana noć povećava rizik da se prehladite, pada vam imunitet, reakcije su vam sporije, slabija je koncentracija i pojačan osjećaj gladi.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.