Potrošačka košarica značajno poskupjela u mjesec dana

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec studeni ove godine iznosi 2.190,30 KM i za 88,59 KM je skuplja od potrošačke košarice za listopad.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za rujan 2021. iznosila je 998 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za dvije KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,56 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Samu potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana – 48 posto; stanovanje i komunalne usluge – 14,2 posto; higijena i održavanje zdravlja – 8,6 posto; obrazovanje i kultura – 6,4 posto; odjeća i obuća – 11 posto; prijevoz – 6,3 posto i održavanje domaćinstva – 5,5 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, navodi se u priopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

Pale cijene goriva: Evo gdje je najjeftinije

(www.jabuka.tv)7 komentara

  • Kad ovo stalno objavljujetesvitu još je gore !Objavite ko je kriv za male plaće a velike cijene!Jel se digla cijena košarice svim političarim vodećim i ovim tajkunim po Širokom koji su prije rata bili garibi a sad svitu moj vidite svi šta imaju.Bože sačuvaj!

  • Ta i kupuju se osnovne namirnice..sta bi drugo..neko ne moze ni to..daj molim vas recite sta umirovlhenik od 38o km moze kupit..nazalost gorka istina..mili boze dokle ovo..kad god dodes u trgovinu nova cjena..a neznam ko sta moze kupit..dao bog da se sve pokvari i propadne..

  • ovo je bilo i za očekivati. pad od prošlog mjeseca možeš okriviti akcijske cijene artikala kojima ističe rok. ja ne znam nakon koliko vremena nakupovao salame, sira i jogurta za frižider. sve bilo za 1-1,5KM jeftinije zbog roka, a i dalje jestivo.

    a ja sam prestao brinuti o ovome kad mi premašilo plaću. žena i ja radimo za registraciju i pelene djetetu. žalosno, ali izgura se. tu i tamo ako plaća kasni upitam komšiju da mi pozajmi 50KM do plaće i dobro.

    žalit se nema smisla jer promjena neće biti.

    treba samo zahvaliti Bogu na zdravlju dok ga ima 🙂

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.